Una desena de sancions per saltar-se les condicions de la restricció de reg a Vallfornès

La mesura de regar els camps en setmanes alternatives a la zona de Vallfornès ha acabat entrant en vigor perquè l’absència persistent de pluges està deixant l’embassament en mínims històrics de cabals. Les reserves només garantien el reg durant un mes si no es produeixen pluges significatives.


El 9 Nou
05/09/2016

Aquest ha estat el motiu pel qual la comunitat de regants va prendre la decisió de permetre utilitzar l’aigua de l’embassament en setmanes alternatives. La mateixa comunitat ha detectat incompliments en aquestes restriccions que derivaran en sancions, segons ha avançat Pere Clos.

“Ens trobem que hi ha casos que s’han regat pistes d’hípica, i això en període de restricció està prohibit. També hi ha hagut qui ha regat durant la setmana que no estava permès o d’altres que han superat l’espai que tenen destinat a cultiu”, apunta Clos. Un cop estudiats aquests incompliments, la junta de regants pot arribar a imposar sancions que suposarien incrementar en el doble algun dels dos rebuts anuals que paguen els regants. Segons Clos, s’han presentat entre 8 i 10 denúncies a partir de les inspeccions portades a terme en aquest període de reg.
La comunitat va utilitzar diverses fórmules per comunicar que, la setmana passada, no es podia fer ús del reg. “Ha funcionat el boca-orella, però també ho vam comunicar a l’assemblea i hem penjat una nota al tauló d’anuncis”, assenyala el president de la comunitat.

Durant aquesta última setmana, els camps s’han pogut regar, però la setmana vinent tornarà a estar prohibit. “Aquest any l’absència de pluges ha estat una constant. Tampoc hem estat de sort aquesta última setmana. Ben a prop van caure 10 litres, però aquí res”, lamenta Clos.
L’alternança setmanal de reg té com a objectiu intentar salvar la temporada estival de cultiu, que a la zona està especialment enfocada al blat de moro. La collita acostuma a ser a finals de setembre, i com que les reserves eren d’aproximadament un mes quan es va començar a aplicar la mesura, s’esperava que es pogués arribar a regar fins al moment de recollir. “El blat de moro més buscat és el que té l’espiga completa, i si el reg ha estat insuficient no s’aconsegueix. Si passa això, les pèrdues poden ser molt grans”, explica el president de la comunitat de regants de Vallfornès. “Creiem que regant una setmana sí i una setmana no acabarem per completar el cicle del blat de moro, encara que sigui per poc”, insisteix Pere Clos.

En previsió de les dificultats que es podien generar arran de l’escassetat de pluges, la mateixa comunitat de regants ja havia pres la decisió de reduir en un terç el conreu de blat de moro (si els productors no tenien mecanismes de reg independents a l’embassament).

RESERVES MÍNIMES

fins a arribar als 0,279 hectòmetres cúbics, que representen un 12,52% de la capacitat total de l’embassament, segons dades del Departament d’Agricultura de la Generalitat. Això suposa una reducció respecte a la quantitat d’aigua emmagatzemada fa només un parell de setmanes, quan l’embassament estava prop del 16% de la capacitat màxima. L’absència de pluges durant tot l’any ha anat minvant la quantitat d’aigua. Fa només un any, el total era del 45%.

La progressiva reducció de les reserves, que han motivat que s’hagin pres mesures fins ara desconegudes com el reg alternatiu que s’ha acabat aplicant aquest mes, arriba tot i que la utilització de l’aigua del pantà ha baixat. Fa uns anys, hi havia urbanitzacions de Cànoves i Samalús que depenien del pantà per rebre aigua. Ara mateix, l’ús per a particulars només arriba a algunes masies aïllades.

L’embassament de Vallfornès serveix per al reg d’unes 380 hectàrees agrícoles, que utilitzen uns 150 pagesos. L’embassament es va inaugurar el 1989 i des de llavors mai s’havien hagut d’aplicar mesures tan extremes com aquest any.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 886 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't