Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Una escola emblemàtica a la Roca

Fa mig segle, el 29 de juny de 1966, s’inaugurava la Residència Escolar Belloch de la Roca, i el setembre del mateix any va començar el primer curs de Batxillerat, amb una setantena de nens i una cinquantena de nenes.

  • El 9 Nou
  • 08/07/2016 | 7:00
  • 0

Els Salesians van encarregar-se de l’educació dels nens, i les Filles de la Caritat de les nenes. El juny de 1971 els Salesians van deixar Belloch, mentre que les Filles de la Caritat ho van fer uns anys després, i van passar a ser una escola laica.

La història de l’escola té l’origen l’any 1964, quan la Diputació de Barcelona havia comprat la finca de Bell-lloc de 122 hectàrees, per fer-hi una casa de colònies d’estiu per a nens i nenes. Al final, l’Obra Social de La Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de Barcelona, que va adquirir més tard els terrenys, va decidir construir un conjunt escolar i espais per allotjar el personal docent i de servei que es preveia en unes 200 persones més. El projecte es va encarregar a l’arquitecte Manuel Baldric Tubau (1911-1966), i incloïa diverses edificacions independents amb dos blocs d’aules, un amb dos menjadors i la cuina, dos de residència per als alumnes interns, una església i un auditori, en 18.000 metres quadrats construïts. A l’església, destaquen dues portes amb peces de bronze i un Sant Crist obra de l’escultor Josep Maria Subirachs. El conjunt es completava amb una àmplia zona amb camp de futbol, piscina i diverses pistes poliesportives.

Belloch va assolir molt prestigi gràcies a unes instal·lacions, un entorn i una qualitat en l’ensenyament.

Els primers anys només funcionava com a internat, però més endavant va començar a compaginar alumnes interns i externs. L’escola acollia alumnes d’arreu de Catalunya. Des de bon principi va funcionar com a escola concertada i des dels seus orígens va promoure la cultura catalana.

En el seu punt àlgid, va arribar a tenir 1.200 alumnes, una seixantena de professors i mig centenar de professionals no docents. El 1992, la fusió de les caixes d’Estalvis i Mont de Pietat i la de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis La Caixa va unificar les seves obres socials en la Fundació La Caixa, que es va traduir en el tancament d’escoles i llars d’infants i en l’inici de la promoció de biblioteques i centres de difusió de l’art i de la ciència.

El 1993 l’escola de Belloch ja no va admetre matrícules en el primer nivell de l’ensenyament i el 1994 el Departament d’Ensenyament de la Generalitat va permetre el tancament definitiu de l’escola, que el setembre de 1995 va deixar desenes de professors al carrer i 800 alumnes sense escola. L’any 2004 l’AMPA va aconseguir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considerés il·legal el tancament de l’escola.

Comentaris

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.