Una estrella del Youtube parla sobre sexisme a internet a Sant Celoni

“Youtube és un reflex del món real”, deia Miare, una youtuber molt popular que la setmana passada va fer una xerrada als alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Baix Montseny de Sant Celoni.

El 9 Nou
01/04/2016

Miare s’autodefineix com una “creadora de contingut” a la xarxa audiovisual Youtube, on s’ha guanyat un lloc destacat entre el públic adolescent amb més de 650.000 subscriptors al seu canal (Miare’s Project) i amb vídeos que sumen més d’un milió de visites. Miare sol penjar vídeos des de casa amb un contingut divers: des de videojocs acabats de sortir al mercat fins a temes de caire social com el bullying, l’educació o les desigualtats.

És per això que el motiu de la seva xerrada era parlar sobre masclisme a la xarxa, ja que en molts casos ella n’ha patit en primera persona per ser una youtuber popular. Miare va explicar que un dels elements principals del masclisme a internet és l’anonimat. “La xarxa et permet ser qui vulguis, ningú sabrà la veritat de qui ets perquè es pot ocultar la identitat”. Aquest fet permet a molts usuaris fer comentaris malintencionats. Aquesta youtuber, que no vol difondre el seu nom real ni tampoc explicar d’on és, va ensenyar mostres de comentaris sexistes que alguns usuaris escriuen als seus vídeos. “Hi ha molts clixés. Per molta gent és més normal que els vídeos d’una noia siguin sobre maquillatge o cuina. No està ben vist que una noia faci vídeos sobre videojocs”, deia. Tot i això, no només parlava dels comentaris sobre el propi contingut, sinó també sobre opinions pel que fa a la pròpia imatge de la dona. “En tots els meus vídeos se m’ha atacat per la imatge, perquè vagi vestida d’una manera o d’una altra”. A més, també argumentava que el sexisme ve donat per una doble moral. “L’opinió que es té dels meus vídeos no és la mateixa d’altres de contingut similar protagonitzats per nois”.

Tot i això, una persona que està tan exposada a l’opinió dels usuaris no pot permetre que aquestes opinions influeixin en la manera de fer. “Els comentaris ofensius no et poden ensorrar ni influir,”. A més, també va explicar que hi ha youtubers que ho han deixat, per no aguantar la pressió d’aquests comentaris. “Hi ha lleis que ho controlen, però no són suficients”, deia.

Tot i que el llenguatge i el to que Miare va fer servir en aquesta xerrada era considerat “poc habitual i qüestionable” per algun professor, els alumnes van estar escoltant amb molt d’interès. I valoraven la proximitat del discurs de Miare. “Valoro la sinceritat i la valentia que expressa, amb un llenguatge adaptat a nosaltres”, deia un noi.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't