Una quarantena de societats i particulars de la comarca deuen més de 100 milions a Hisenda

Almenys 37 societats i particulars amb domicili a la comarca apareixen en la relació de deutors d’Hisenda que el Ministeri ha fet pública les últimes setmanes.

El 9 Nou
13/01/2016

En total, deurien més de 103 milions d’euros. La relació recull realitats diverses, tot i que en la majoria de casos es tracta de societats que estan en camí de dissoldre’s després d’haver passat per processos de concursos de creditors. Aquest és el camí més habitual per convertir-se en morós del sistema fiscal públic. En molts dels casos, les societats tenen actius insuficients per fer front als deutes en general, i amb els d’hisenda en particular.

Aquest és el cas d’un grup que apareix, amb diverses denominacions, en la relació del Ministeri. Coperfil, una empresa constructora de grans dimensions amb seu a Vallgorguina i que va ser protagonista d’un dels concursos de creditors més importants de la història a la comarca (amb passius superiors a 300 milions d’euros) és una de les principals deutores amb Hisenda a la comarca. El grup, que controlava l’empresari de Sant Celoni Vicenç Roig, va presentar concurs de creditors l’any 2011. En la relació d’Hisenda apareixen tres societats domiciliades a Vallgorguina i que formaven part d’aquest grup. Coperfil Construcción seria el principal deutor, amb més de 28 milions d’euros. També apareix a la relació Coperfil Corporación, amb un deute de set milions d’euros i l’empresa industrial British Robertson, que acumulava deutes amb la hisenda pública per valor de gairebé tres milions d’euros. Encara hi ha altres societats vinculades al mateix grup, però amb domicili fora de la comarca i que no apareixen en el quadre adjunt, com Core Investments (més de 33 milions) i Vircop Canarias, que estaven sota la mateixa propietat.

Com el grup Coperfil, les empreses constructores i immobiliàries predominen en la relació de firmes afectades. És el cas de Gamonares, de Llinars, amb un deute atribuït d’1,5 milions d’euros; Construser, SL, de Granollers (1,1 milions); Manfisel, SL, de Montmeló (1,4 milions); Piedra Natural Leiro, SA (dos milions) –una empresa que va presentar concurs i va plegar–; Rama Guillen Ros, de Llinars (1,1 milions), o Villa Dolores, SA, (1,7 millions), amb seu a Granollers.

Més enllà de l’àmplia relació d’empreses vinculades al grup Coperfil i a l’activitat immobiliària apareixen altres societats que van passar per processos concursals. Basolí, SA, a la qual Hisenda li atribueix un deute de 2,2 milions d’euros, n’ha estat una. Va ser l’estiu de 2014, quan la botiga de motos i bicicletes de Granollers, de llarga trajectòria a la ciutat, va presentar concurs. Poc temps després de presentar l’expedient, l’empresa va tancar portes en algunes de les botigues que tenia en diversos punts de la geografia catalana, tot i que va poder mantenir-ne alguna.

En un cas similar es troba el grup Prades, concessionari d’automòbils, que també va tancar portes l’any 2013, després d’un dilatat conflicte amb la plantilla. A la companyia de la Roca –i amb gran tradició en el sector a Granollers i tota la comarca– Hisenda li atribueix un deute de 3,8 milions d’euros. Lutranex, de Martorelles, també va passar per un dilatat conflicte laboral, derivat del concurs de creditors que havia presentat l’any 2013, de resultes del qual se li atribueix un deute amb Hisenda d’1,1 milions d’euros. La companyia pertanyia al sector de transports (en el seu cas vinculat a la construcció). Aquest sector també apareix entre les empreses que, després de passar per concurs, han acabat amb deutes importants amb Hisenda. És el cas de Ballestero Garcia Carmen Transporte, de Mollet, amb més de 3,8 milions pendents, o de Manipulaciones y Comercio, una firma logística de Montornès que ja havia entrat en concurs i a la qual es reclama més d’un milió i mig d’euros.

DEUTE MILIONARI D’UN ORGANISME PÚBLIC

En la llista d’Hisenda també apareixen organismes públics. De la comarca, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, amb un deute de més de tres milions d’euros. Segons fonts d’aquest Consorci públic amb seu a Granollers que gestiona els serveis de deixalleries de les poblacions que en tenen i es fa càrrec de la recollida selectiva, el deute actual ja no seria tant com diu Hisenda i estaria motivat per un canvi de normativa que hi va haver referent a l’IVA. Ara mateix, no es poden descomptar l’IVA, mentre que fa uns anys la normativa era diferent i ho permetia. D’aquí vindria l’important deute, que a hores d’ara ja s’està pagant a Hisenda a terminis.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 473 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't