Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Una vintena de membres d’un grup ciclista de Sant Celoni intoxicats per consumir xistorra en mal estat

Una vintena de persones de Sant Celoni, Llinars i Santa Maria de Palautordera van patir una intoxicació alimentària provocada suposadament per una xistorra en mal estat comprada en una carnisseria de la comarca dos dies abans de ser cuinada.

  • El 9 Nou
  • 20/03/2013 | 16:00
  • 0

El Departament de Salut de la Generalitat ha analitzat els obradors de l’establiment de venda i alguns dels productes escollits aleatòriament i tots els resultats han resultat negatius. Per això, ara s’analitzarà l’escorxador i la granja d’on provenia la carn per concretar l’origen de la intoxicació.

Els fets van passar el 17 de febrer, quan el grup Makumbikers de Sant Celoni, que fa sortides amb bicicleta de muntanya des del 2009, va organitzar una barbacoa a la zona de pícnic Nostra Senyora dels Àngels, a la Roca, en la qual van participar unes 46 persones. A partir del vespre i la nit del mateix dia, més de vint persones van començar a tenir diarrees, vòmits, febre i malestar general que van durar entre un i quatre dies. Entre els malalts, hi havia una dona embarassada, dos nens d’uns 7 anys i una dona de 60 anys, que va ser la més afectada amb símptomes que es van prolongar 10 dies.

Tres dies després de la barbacoa, la Unitat de Vigilància Epidemiològica del Vallès Oriental i Occidental va engegar la investigació, seguint el protocol en casos d’intoxicació d’un grup de persones. Segons ha confirmat el Departament de Salut, i a l’espera de tenir els resultats definitius, la causa de la intoxicació va ser una xistorra. Aquesta darrera setmana, els inspectors de Salut han analitzat els espais de l’establiment on es va adquirir la xistorra, així com altres productes que s’hi elaboren, però han trobat que tot és correcte. Per això, Salut ha iniciat les anàlisis a l’escorxador i, en una segona fase, a la granja subministradora per esclarir on és el focus d’infecció de la carn.

L’establiment on es va vendre la carn s’ha mostrat preocupat per l’incident i, al mateix temps, sorprès. Segons els propietaris, fins la setmana passada no van saber-ne res. És la primera vegada que es troben amb un cas similar i no entenen que no hi hagi hagut altres clients afectats més enllà dels convidats al pícnic de Makumbikers.

Gràcies a la traçabilitat dels productes alimentaris, que és com un historial de tot el recorregut que fa la carn des de l’origen fins el consumidor, es podrà determinar la causa de la intoxicació. Tot i això, els propietaris de l’establiment confien en els seus proveïdors: “Són de proximitat i proveïdors petits. Hi treballem des de sempre i mai hi ha hagut cap problema”.

Un dels membres dels Makumbikers, Joan Rodríguez, explica que valoraran la possibilitat d’emprendre accions legals un cop se’n conegui la causa. Per la seva banda, els propietaris de la carnisseria s’han mostrat tranquils perquè totes les anàlisis han resultat negatives fins ara. En cas que es determini que el problema es va originar a l’escorxador o la granja, entenen que el Departament de Salut actuarà d’ofici.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.