Unes 600 persones participen en un simulacre d’accident ferroviari a Montmeló

Unes 600 persones, entre serveis d’emergències i figurants, han participat aquesta nit a Montmeló en un simulacre d’un greu accident ferroviari dins d’un túnel, que hauria registrat 6 víctimes mortals i una dotzena de ferits.


El 9 Nou
17/11/2011

L'”accident” ha tingut lloc sobre la una de la matinada d’aquest dijous quan un tren de Rodalies de dos pisos amb uns 250 passatgers ha descarrilat a 100 metres de la sortida del túnel i posteriorment, s’ha registrat un incendi en la part del darrere del comboi.

En el simulacre han participat tots els cossos d’emergències de Catalunya, representat per un equip humà de 300 persones integrat per Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Policia Local de Montmeló, Creu Roja, i tècnics de Protecció Civil.

Durant l’exercici han participat també prop de 300 figurants, dels quals 6 han simulat perdre la vida i una dotzena haver quedat ferits de gravetat.

Després de l’accident, s’ha activat el Ferrocat, el Pla d’emergències ferroviàries de Catalunya i s’ha muntat un hospital de campanya per socórrer als ferits greus i un Centre d’Atenció Psicosocial, en una institució cultural de Montmeló, per atendre als ferits menys lleus i als familiars de les víctimes.

El conseller d’Interior, Felip Puig, com a director del Pla d’emergències ferroviàries de Catalunya Ferrocat, ha seguit la coordinació del simulacre acompanyat dels alts càrrecs del seu departament i de l’alcalde de Montmeló, Antoni Guil.

Felip Puig ha explicat que l’exercici ha servit per millorar la coordinació i la resposta de tots els serveis d’emergències i ha permès provar dispositius com “una vagoneta especial” dels bombers per traslladar els ferits, un servei de suport a les comunicacions de la Xarxa RESCAT i un sistema de reforç de la cobertura mòbil dins del túnel.

Puig ha destacat que “la complexitat d’un accident com aquest, avui teòric, ha justificat posar en joc tots aquests mitjans” i ha apuntat que fins a en els simulacres es registren situacions desafortunades, doncs un comandament dels Mossos ha patit un esquinç de turmell i ha hagut de ser traslladat a un hospital.

El conseller ha indicat que “la col·laboració de molts cossos i molta gent ens permet estar raonablement preparats” davant un eventual accident real, i ha afegit que posteriorment es farà “una anàlisi crític del simulacre tant des del punt de vista dels plans d’emergències com de la resposta ‘in situ'”.

L’alcalde de Montmeló, Antoni Guil, ha destacat de la seva banda que la ciutadania del municipi s’ha involucrat i “ha realitzat la seva aportació com figurant”.

Guil ha remarcat que amb el cobriment de la línia fèrria que està portant a terme Adif al municipi “es pot produir una circumstància com aquesta i per a nosaltres viure aquesta experiència és un fet positiu i important” per saber què cal fer.

En aquest exercici d’emergència han tingut un paper destacat els equips conjunts de la Divisió de Policia Científica de Mossos i de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, per efectuar la inspecció ocular i verificar la identitat de les víctimes.

També s’ha activat una comitiva judicial formada pel jutge de guàrdia de Mollet i el secretari judicial.

Entre el passatge, s’ha simulat que viatjaven ciutadans dels Estats Units i de França, per la qual cosa s’han activat els protocols de comunicació per a aquests casos entre Protecció Civil i el cos consular acreditat a Catalunya, i dos representants consulars han seguit l’evolució del simulacre.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 874 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't