Vallesans al cor de la biodiversitat

El científic Martí Boada, de Sant Celoni, ha tornat recentment del Parc Nacional de Yasuní, a l’Equador, on ha participat com a assessor en una gran investigació que ha aplegat més de 200 científics de 26 països diferents en aquesta zona.

El 9 Nou
15/08/2014

Yasuní forma part de la selva amazònica que està considerada com un dels llocs de major biodiversitat del planeta. Boada no és l’únic vallesà relacionat amb aquesta iniciativa científica dirigida per l’Institut de Biodiversitat Tropical (IBT), que lidera el català Guillem Chacón, i per l’Estació Científica de Yasuní (ECY). També hi són l’ornitòleg Jordi Rodríguez, de Granollers; i el biòleg i fotògraf Pau Cardellach, de la Garriga.

Boada destaca la importància de l’estudi que encara es fa durant dos mesos en aquesta selva amazònica de l’Equador i que, posteriorment, seguirà a partir de les dades aconseguides sobre el terreny fins al 15 de setembre. “És un lloc increïble i sensacional. Cal tenir en compte que a tota Euroàsia hi ha unes 300 espècies d’arbres silvestres. Allà en una sola hectàrea, n’hi ha 600. I això es pot aplicar en ocells, amfibis…” Les xifres de biodiversistat d’aquesta zona fronterera amb Perú són espectaculars: més de 100.000 espècies d’insectes, 270 espècies de peixos, 139 d’amfibis, 121 de rèptils, 610 d’aus, 204 de mamífers i 2.274 espècies de plantes vasculars. Durant aquests dies, s’han fet monitoratges, captures no lesives, anellaments i marcatges de determinades espècies, cens, fotografies… que han de permetre conèixer millor tot aquest patrimoni natural. També s’han establert programes de formació a partir de la presència d’especialistes i accions de contacte amb les comunitats indígenes que viuen en aquesta zona que va ser declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco.

Jordi Rodríguez, que torna de Yasuní el dia 15, assegura que és “una sort” que Guillem Chacon (és el científic europeu que ha organitzat i fet més cursos i expedicions arreu del món) comptés amb ell per aquesta aventura. “La meva tasca consisteix a dirigir la recerca ornitològica –ha coordinat grups d’unes 75 persones cada 15 dies– i a supervisar la resta d’investigacions de camp”, ha explicat a EL 9 NOU. “Cada dia a les 5 del matí comença l’activitat ornitològica d’observació i captura d’ocells, fins al vespre, just quan els equips de quiropteròlegs (ratpenats) i herpetòlegs (amfibis i rèptils) inicien el seu treball fins a mitjanit. Rodríguez, que té 49 anys i és ornitòleg des dels 20, forma part de l’equip d’investigadors permanent de l’Institut de Biodiversitat Tropical. De fet, en els darrers anys ha treballat com a ornitòleg i ha anellat ocells en una vintena de països del tròpic en recerques de l’IBT. “Gràcies a aquesta experiència em van triar com a cap de la part d’ornitologia”, diu Rodríguez, vinculat al centre d’anellament de Can Manent, a Lliçà d’Amunt.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 369 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't