Veïns de Can Regasol, de Bigues, engeguen un procés per passar a Caldes

Els veïns de la urbanització Can Regasol, de Bigues, però amb una petita part a Caldes, han engegat un procés per demanar l’annexió de tot l’àmbit a Caldes. Al·leguen raons d’identitat i de millora de serveis.


El 9 Nou
25/04/2016

“Volem ser calderins”, diu un full que diumenge al migdia es podia veure en la festa de primavera de la urbanització Can Regasol, de Bigues, però amb una petita part a Caldes. L’Associació de Veïns va muntar una parada en què informava sobre el procés engegat per demanar la segregació de Bigues i que tota la urbanització passi a ser de Caldes.

El primer pas el va donar, fa un any, una assemblea que va decidir crear la comissió d’integració encarregada de tirar endavant els tràmits. El següent pas va ser fer una instància als dos ajuntaments per demanar que els facilitessin el cens per tal de poder recollir firmes. Cap dels dos ajuntaments els van facilitar, però, el cens. Malgrat això, dimarts de la setmana entrant, la comissió es reunirà per decidir sobre el sistema de recollida de firmes per copsar l’opinió entre tots els veïns.

Can Regasol és una urbanització de poc més de 500 parcel·les, de les quals 425 edificades. Més del 80% de la superfície està a Bigues, però una petita part –una trentena de cases– és de Caldes. Segons el cens oficial, a la part de Bigues hi viuen 812 persones. Caldes no ha facilitat el cens, però es calcula en un centenar de persones. El sector es va començar a urbanitzar a partir dels anys setanta i d’aleshores ençà, molts dels habitatges han passat de ser segones a primeres residències. “De ser una urbanització d’estiueig hem passat a ser una urbanització de vida”, diu el president de l’Associació de Veïns, Joan Satorres. Els motius que han dut a impulsar el procés de segregació són diversos. Hi ha, d’entrada, un component identitari. “Tothom diu que és de Caldes”, explica Víctor Campí, president de la comissió d’integració. La proximitat i la facilitat dels accessos és una altra raó. “Anem a Caldes per gairebé tot, per comprar, per lleure… I l’accés a Caldes, passant per la Font dels Enamorats, és molt més fàcil que anar a Bigues, passant per l’avinguda Castell de Montbui i Can Travé o pel camí de Can Ribes. És gairebé el doble de temps”, explica una altra veïna.

Hi ha altres motivacions més pràctiques. Els partidaris de passar a Caldes asseguren que els serveis i el manteniment que ofereix aquest ajuntament és millor. La recollida de residus a Bigues es fa encara amb contenidors, mentre que a Caldes ja es fa el porta a porta. “La neteja i el manteniment diari és molt més acurat”, diu Campí. I pel que fa als impostos, la comissió diu que són més elevats a Bigues. EL 9 NOU ha constatat que dues cases de característiques similars situades en un mateix carrer paguen un IBI molt diferent en funció del terme on es trobin.

Així, la del terme de Caldes va pagar l’any passat un rebut de 623 euros, mentre que la de Bigues en va pagar 1.160. Els veïns remarquen que la xarxa de gas ja ha arribat a Caldes i a Bigues encara no.
interessos “de tots els veïns”

Els ajuntaments dels dos municipis, tots dos governats per ERC, veuen la intenció de manera diferent. L’alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano, entén que en l’origen de la demanda hi ha el cert abandonament que durant molts anys han tingut les urbanitzacions, però diu que la situació ara “és diferent. Hi ha bona sintonia i col·laboració”. Diu que els veïns tenen “tota la legitimitat” i que no posarà traves al procés. “Defensem el dret a decidir de tothom”. Però comenta que seria més lògic demanar que la petita part de Caldes s’afegís al terme de Bigues i no al contrari. Admet que la tendència natural de Can Regasol és anar a Caldes, “igual que la dels veïns dels Saulons és anar a Sant Feliu”, però diu que faran servir “totes les eines per defensar els interessos de tots els veïns i si es demostra que la segregació implica un perjudici per al municipi, ens hi oposarem”. Galiano apunta que Bigues i Riells té un 80% de la població repartida en 23 urbanitzacions, fet que complica i encareix la prestació de serveis. Sobre els impostos, diu que aquest any s’ha modificat l’IBI i que els veïns “notaran una rebaixa important”. I sobre el gas, diu que aquest mateix any començaran les obres per fer-lo arribar a Can Regasol. El projecte ja està fet i s’ha decidit el lloc on anirà el dipòsit. Justifica que no es facilités el cens perquè la secretària municipal va fer un informe negatiu perquè es vulneraria la llei de protecció de dades. Malgrat tot, assegura que respectaran la decisió dels veïns. “No en farem un conflicte, d’això, però per donar el vistiplau a una segregació cal que no hi hagi perjudicis per al municipi”.

Des de Caldes, el regidor d’Urbanitzacions, Planejament i Urbanisme, Vicenç Personat, alerta que aquest ajuntament també haurà d’avaluar el possible impacte econòmic de l’annexió. “Haurem de mirar quina inversió hauríem de fer per posar a punt els serveis com el clavegueram o la llum”. Diu que caldria fer una consulta i, “si sortís que sí, ja en parlarem. Si volen venir no serem nosaltres els que els direm que no”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 896 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't