Alfons Riera, de Cardedeu, rep el Premi Nacional d’Artesania

Alfons Riera (Barcelona, 1954) ha fet de joier “pràcticament tota la vida, des de fa més de 40 anys”. Va aprendre l’ofici en tallers, ja que no ve de cap família de tradició artesana.


El 9 Nou
15/07/2016

L’any 1994 va començar a donar classes al Col·legi Oficial de Joiers, d’on també n’és cap d’estudis. Fa, doncs, més de 20 anys que compagina la feina de joier amb la docència, motiu pel qual la Generalitat de Catalunya li ha atorgat un dels Premis Nacional d’Artesania. D’aquesta manera ha reconegut “la trajectòria docent i la seva aportació en la metodologia de l’aprenentatge de l’ofici”.

“És un premi que reconeix la meva trajectòria artística, però sobretot pedagògica, i que avala i confirma que vaig pel bon camí”, explica Riera. El joier assegura que la combinació de treballar al seu taller de Cardedeu –de fet, a casa seva– i fer classes és “el binomi perfecte”. “Procuro que les peces siguin innovadores i artístiques. Jo creo, treballo en llibertat, construeixo objectes que ningú pot fer i, del no-res, faig una forma d’on en surt la bellesa. El millor és que la gent ho compra!”.

Com a docent, explica que lluita perquè Catalunya torni a ser líder en qualitat i disseny, i que recuperi la tècnica en joieria. “El meu objectiu és que els alumnes heretin els conceptes, la tècnica i els dissenys per tornar a ser un país innovador”. Precisament, enguany ha estat un dels seus alumnes qui ha guanyat el concurs que cada any convoca la Generalitat de Catalunya per elaborar els pins atorgats als Premis Nacionals d’Artesania “Hem tancat el cercle”, diu l’Alfons.

Tot i els reconeixements, no perd l’ambició i el seu proper repte és convertir les seves joies en escultures. Diu que, per fer-ho, una de les seves principals referències és l’artista Raimon Ollé: “Sempre pensava que de gran volia ser com ell. No sé si m’hi assemblo o no, però de moment seguim camins paral·lels i amb això ja em dono per satisfet”, comenta.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 474 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't