Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Anna Maria Tengo i Guillem Oliva, nominats a Millor Cuiner 2014

La cuinera Anna Maria Tengo, del restaurant Can Major de Montmeló, i Guillem Oliva, del restaurant Monvinic de Barcelona i veí de la Garriga, són dos dels cinc nominats a Millor Cuiner 2014. El premi vol reconèixer els cuiners que destaquen per l’ús de productes de qualitat.

  • El 9 Nou
  • 12/10/2014 | 21:58
  • 0

Tots els candidats al premi són cuiners joves que representen la nova cuina catalana i que destaquen per la utilització de productes de proximitat, el respecte a la terra i la relació amb el productor. El premi Cuiner de l’Any vol reconèixer i donar a conèixer els professionals de la cuina que s’esforcen per fer difusió d’aquests valors.

Anna Maria Tengo, cuinera del restaurant Can Major de Montmeló, considera que la seva nominació a Millor Cuiner 2014 no és només un reconeixement per a ella, sinó a tots els productors i proveïdors sense els quals no podria presentar els plats que ofereix al seu restaurant. “Ells són els que em porten uns productes excepcionals i jo puc oferir-los als clients, sempre respectant-los al màxim”, ha explicat Tengo a EL 9 NOU. “És una feina conjunta entre el cuiner, el pagès, l’agricultor i el ramader. Al final, el mèrit és de tots, perquè sense ells jo no podria oferir els plats que ofereixo”, ha afegit la cuinera.

Des del restaurant Can Major, Anna Tengo intenta sempre elaborar una cuina amb productes locals i comarcals, i de temporada. “I cada dia lluito més perquè siguin ecològics. No puc dir que tota la carta de Can Major sigui ecològica, però sí que s’hi poden trobar cada cop més productes d’aquest tipus. Els d’horta ho són tots; de carns n’hi ha algunes, i de peixos, tot i que és molt difícil, intento treballar amb els que no estan en perill d’extinció, els de temporada i els que no han estat pescats amb sistemes que els puguin maltractar”.

Tot plegat acaba per oferir una cuina molt natural, respectuosa amb el medi, lligada a l’Slow Food i als productes de la comarca a través del col·lectiu Cuina VO, creat fa més d’un any amb la participació de diversos cuiners del Vallès Oriental.

Anna Tengo i la seva germana Sarai aviat farà set anys que estan al capdavant de Can Major, un restaurant amb gairebé 50 anys de vida. Elles són la segona generació d’un establiment familiar que va estar a punt de tancar quan els pares es van jubilar. “Al final, però, van tirar més els sentiments, i van decidir continuar la seva feina, per la qual havien lluitat tant i tant”, ha explicat Tengo. Un cop presa la decisió, van reformar la cuina i la sala, i van començar a aplicar tot allò que havien après tant a casa com a l’Escola d’Hostaleria per donar al client el millor servei. Ara, amb aquesta nominació està més que contenta. “Arribar aquí ja és molt, vol dir que anem per bon camí”.

GUILLEM OLIVA, AL CAPDAVANT DE MONVÍNIC

A Guillem Oliva li ha arribat aquest reconeixement quan ja fa 10 mesos que és el director gastronòmic del restaurant Monvínic de Barcelona, un dels millors bars de vins del món. “Nosaltres oferim una cuina de temporada amb molts productes locals, la majoria del Vallès”, ha explicat el cuiner, veí de la Garriga. “És una cuina casolana però al mateix temps sofisticada, que va molt en consonància amb el local”, ha afegit. Amb set sommeliers, al Monvínic hi va gent de tot el món atrets tant pel local com per la seva oferta. “Aquí tot gira al voltant del vi, i per tant la cuina ha de tenir una forta personalitat per aguantar una proposta de vins tan contundent”.

Al llarg de la seva trajectòria professional, Oliva sempre ha fet aquest tipus de cuina, en què es té molta cura dels productes de la terra i més propers. El cuiner vallesà, després de sortir del restaurant Can Fabes de Sant Celoni amb Santi Santamaria, va obrir un restaurant a Bigues, Can Carreras, on va estar vuit anys. A partir d’aquell moment ja es va traslladar a Barcelona, on ha treballat en diferents establiments.

Aquesta nominació, Oliva la veu com un reconeixement a la feina feta, i a tots els esforços dels proveïdors i del personal, però “tampoc és una cosa que hagi de canviar res”. Segons ell, el sistema de votació, a través d’internet, només premiarà aquell cuiner que tingui una xarxa social més àmplia. “Per tant, no hi trobo gaire sentit”, ha afirmat. “Jo sóc igual de bon professional tant amb la nominació com sense”, ha dit.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.