Benito més enllà de les accions

Tot i que Jordi Benito (1951-2008) va ser conegut principalment com a artista per les seves accions, instal·lacions i performances d’una gran radicalitat, també va desenvolupar una altra faceta com a dissenyador, interiorista i moblista, molt desconeguda per a la majoria.


El 9 Nou
18/05/2013

Ara, aquest vessant ha quedat al descobert amb l’exposició “Jordi Benito. Accionisme i interiorisme”, que primer es va poder veure al Centre Arts Santa Mònica i que des de dijous es presenta al Museu de Granollers, comissariada per Joaquim Pibernat i Beth Galí.

L’exposició és fruit d’un procés laboriós, i ha estat possible gràcies a les cessions de gent de Granollers, que conserva mobles dissenyats per Benito, com és el cas de Pietat Sanjuán i Vicenç Vacca, o Sagi Tarbal. Moltes de les peces és la primera vegada que es mostren públicament, ja que sempre han format part de l’àmbit privat. “En Jordi, bàsicament, va treballar molt per a gent de Granollers, per als seus amics”, explicava la seva germana Assumpta, recordant que aquesta exposició mostra una part molt desconeguda del seu germà, herència del treball del seu pare, que era ebenista. “Va ser una època de feina molt creativa, que va donar com a fruit uns mobles únics”, va afegir en l’acte d’inauguració de l’exposició, dijous al vespre. Altres obres que havia fet, en bars, en locals i altres llocs públics, han desaparegut o han estat mutilades.

Aquesta faceta d’interiorista de l’artista granollerí també la recordava Vicenç Altaió, director del Centre d’Arts Santa Mònica, que va conèixer Benito al Bar Beria. “En aquell moment feia d’interiorista per guanyar-se la vida. Al darrere hi havia, no només una gran habilitat, sinó també molta vocació”.

Beth Galí va destacar l’habilitat que tenia Benito “per navegar entre l’artesania i l’ofici, i l’expressió artística amb tota la seva violència i agilitat”.

RETROSPECTIVA EL 2014

L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, va agrair al Centre d’Arts Santa Mònica i al Museu haver produït una exposició com aquesta. “Ens explica un Benito que no coneixíem, que té les arrels en la història familiar, en la feina d’ebenista del seu pare”. La difusió del treball i l’obra de Benito, però, no es queda aquí. Per a l’any que ve, va anunciar l’alcalde, es farà una exposició retrospectiva, també en col·laboració amb altres institucions.

L’exposició que es pot veure fins a finals de juny al Museu només és una petita mostra d’aquest univers de Benito. Els mobles es presenten acompanyats d’obres d’art de Benito, i es complementen amb un audiovisual que mostra un centenar de peces.

Entre les exposades destaquen, només d’entrar a la sala, els llums de roba penjats al sostre que va dissenyar el 2002 per a l’espai de La Capella; i ja al mig de la sala, una taula llarga de roure amb la inscripció d’una fórmula i unes paraules amb valor científic gairebé incomprensibles, segons va explicar Altaió.

Una taula de marbre amb potes de ferro; diverses taules auxiliars de quars i granit; un moble de música, un llum amb linestres o dues tapes de piano que serveixen de taules conformen aquest univers particular.

“És una exposició, que d’una manera poètica, intenta recrear un estat d’esperit. Ve a ser més una instal·lació que no una catalogació definitiva”, afirma Altaió.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 859 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't