Cànoves busca ajuts per continuar excavant al poblat iber de Samalús

La importància del poblat ibèric de Puig del Castell de Samalús, refermada després dels treballs del darrer estiu, ha portat l’Ajuntament de Cànoves i Samalús a buscar tot el suport institucional necessari per poder tirar endavant noves campanyes d’excavació.


El 9 Nou
09/02/2013

L’alcalde Josep Lluís López, juntament amb la regidora de Cultura, Pilar Losada, i l’arqueòleg en cap de l’excavació, Marc Guàrdia, van tenir una reunió a l’Àrea de Patrimoni de la Diputació per tractar el tema del jaciment ibèric i deixar palesa la seva importància.

Segons l’alcalde, l’assentament es podria equiparar amb l’assentament iber més important del país, a Ullastret, pel seu bon estat de conservació. “Va ser una reunió profitosa, i tot i que el tema no està tancat, des de la Diputació ja es van comprometre amb recursos tant econòmics com tècnics”, ha explicat López a EL 9 NOU. Al cap de pocs dies, un tècnic de l’ens provincial ja va fer una primera visita al jaciment.

Des de l’Ajuntament de Cànoves i Samalús també esperen la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la qual també s’hi ha compromès. Fa dos mesos, ja van rebre la visita del cap d’arqueòlegs de la Generalitat al Vallès Oriental, que va poder comprovar al lloc la magnitud del jaciment. “Ara hem de tenir diferents reunions tant amb tècnics de la Generalitat com de la Diputació per concretar i definir tots els ajuts i les col·laboracions”, explica l’alcalde. “És necessari trobar tot tipus d’ajuts perquè aquesta excavació acabi de treure tots el secrets que amaga i, amb ells, poder concretar més sobre els costums i l’antiguitat d’aquesta cultura a casa nostra i la seva vinculació amb el nostre municipi”, afegeix López.

De moment, al jaciment de Puig del Castell s’hi han fet dues campanyes d’excavació, coincidint amb els dos darrers estius. “Encara falta molt per excavar”, diu l’alcalde. El jaciment té 2,5 hectàrees i està situat en una propietat privada sobre Can Flequer i Can Pujades. De moment, la part excavada és molt petita, però ja ha permès començar a definir el perímetre de la muralla i l’existència de vuit torres de vigilància, tal com va explicar EL 9 NOU en una notícia apareguda el 17 d’agost de l’any passat. La importància del jaciment, segons explicava en aquell moment l’arqueòleg Marc Guàrdia, venia donada també per la magnitud de les fortificacions, amb unes muralles molt gruixudes i un estat òptim de conservació”.

El que sí que ja està en marxa són els tràmits per declarar el jaciment Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). De moment, el ple de l’Ajuntament ja ha aprovat la declaració de Bé Cultural d’Interès Local, que és un dels passos previs a la declaració final. Aquesta aprovació ja ha estat enviada al Consell Comarcal.

IMPULS AL PATRIMONI CULTURAL I HISTÒRIC

L’alcalde de Cànoves i Samalús considera que cal fer tots els esforços possibles en, a més de qüestions socials, temes relacionats amb el patrimoni històric i cultural. “Veient com està la indústria, està clar que hem d’invertir en els recursos que ofereix l’àmbit del Parc Natural del Montseny, i en el patrimoni històric-cultural del municipi”, explica López. Dins aquest patrimoni hi engloba tant elements materials com el Castell de Cànoves, el forn ibèric o l’ermita de Sant Salvador, com altres d’immaterials, com la festa de la carbonera, que es fa cada dos anys.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 879 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't