Cardedeu es queda sense l’Escola de Música Lluís Cullell

Després que obrís l’any 1982, l’Escola de Música Lluís Cullell de Cardedeu va tancar definitivament les seves portes a finals de juny, a causa de la suma de diversos factors, segons ha explicat la seva directora, Kathy Raymond.


El 9 Nou
14/07/2016

“A finals dels anys noranta, el 40% del nostre alumnat era de fora de Cardedeu perquè no hi havia escoles de música als seus municipis. Amb l’obertura de centres a poblacions veïnes, el sorgiment de l’associació Viu la Música a dos carrers del nostre centre i la crisi, no hem tingut capacitat de reacció”. L’escola ha passat de tenir uns 200 alumnes l’any 2002 a només una seixantena a dia d’avui. També el professorat s’ha reduït, i ha passat de 13 mestres a només 6.

L’Escola de Música Lluís Cullell va néixer quan l’Agrupació Coral Cardedeuenca va impulsar la creació d’un espai per ensenyar música al municipi. Uns anys més tard, l’any 1992, van escindir-se i l’escola va convertir-se en una cooperativa privada, tot i que l’Ajuntament de Cardedeu li cedia un espai municipal –l’edifici de l’antiga escola de la vila, al costat de la plaça de Can Serra– i també rebia un subvenció. L’objectiu era, segons l’actual regidora d’Educació, Isabel Sallés, “nodrir econòmicament l’únic espai de la vila on s’hi ensenyava música, encara que fos privat”. “El nostre plantejament era el d’una escola municipal sense ser-ho: teníem preus baixos i només ens lucràvem de les quotes de les famílies”, explica Raymond. “Per això, ja l’any 2006 va començar a parlar-se de convertir-nos en una escola municipal, però mai s’ha aconseguit”. Amb el pas del temps, s’han anat creant noves escoles de música a la vila, totes privades.

“L’any passat, ens vam reunir amb la direcció de l’escola Lluís Cullell i ens van transmetre les seves dificultats econòmiques”, diu Sallés. Justament, el 2015 la subvenció que l’escola rebia de l’Ajuntament va repartir-se amb un altre centre. “Dels gairebé 5.000 euros de la subvenció, la Lluís Cullell en va rebre uns 4.000 i Can Canturri, 900”, diu la regidora. Finalment, aquest 2016 l’Ajuntament ha decidit suprimir la subvenció “perquè l’objectiu pel qual es va crear ja no existeix: ara ja hi ha una oferta variada d’escoles de música a Cardedeu”, assegura Sallés.

La regidora diu que lamenta el tancament d’una escola amb tanta història, però assegura que no hi han pogut fer més. Ara, un dels seus objectius és crear una escola de música municipal, un projecte embrionari però en què ja s’ha començat a treballar, segons ha apuntat Sallés.

També des de l’escola Lluís Cullell es reivindica la creació d’un centre municipal, i un grup de famílies s’ha unit per lamentar-ne el tancament i demanar prioritat en la constitució d’una escola pública: “Cardedeu és l’únic poble de la seva mida al Vallès Oriental sense escola municipal de música”, assenyala Raymond. Ara, ella anirà a l’atur i el seu marit, també director, professor i membre de la cooperativa, s’ha jubilat. Diu que la resta de professorat ja ha trobat altres feines. “Estem tristos i decebuts de veure el que podia haver estat l’escola amb una mica de visió de l’Ajuntament. Teníem els mitjans, l’equip i el projecte del local a la Tèxtil Rase per convertir-nos en l’escola de música municipal. Finalment, tot ha quedat en no-res”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 139 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't