Corpus la Garriga: 200 metres de catifa per als 200 anys

La festa del Corpus commemorarà els 200 anys d’història documentada amb la confecció d’una catifa especial a la plaça de l’Església que farà 200 metres quadrats.

El 9 Nou
28/05/2016

La coral Ariadna ha estat l’encarregada del disseny, que es materialitzarà aquest diumenge en forma de sanefa i amb el dibuix de l’església de fons. L’Associació Cultural Corpus la Garriga els proporcionarà el material que necessitaran per fer la catifa i ha fet una crida a les entitats perquè vagin a ajudar-los.

En matèria de celebració religiosa, el bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses, presidirà la celebració de l’ofici solemne de diumenge al vespre i la processó.

Una altra de les novetats d’aquesta edició és la participació d’una representació de Noto (Sicília), que tornarà la visita que van fer representants de l’associació cultural Corpus la Garriga amb la Federació Catalana de Catifaires el mes de maig passat durant la Infiorata, la festa més important de l’illa, i que també omple els carrers de flors. La catifa que faran els sicilians és de forma el·líptica i està inspirada en els personatges Rinaldo i Armida del poeta italià Torquato Tasso. A més de flors, estarà confeccionada amb llenties i blat de moro.

En aquesta edició del Corpus hi haurà una trentena de catifes confeccionades amb més de 300.000 clavells, altres tipus de flors i elements vegetals (en especial xiprer, bruc, terra de pi i esclòfia d’arròs). Els dissenys es poden veure en el llibret que la comissió organitzadora –la Parròquia, l’Associació Cultural i l’Ajuntament– han publicat pel bicentenari. Entre els dissenys que s’hi avancen es pot veure la catifa dels joves de la Parròquia, que, amb el lema “Misericordiosos com el Pare”, commemora l’any del jubileu.

A més de les catifes de sanefes també hi haurà catifes ambientades en el circ, la música i les arts escèniques, sobre els invents, el conte dels tres porquets o personatges com en Castany, del cor l’Aliança. També hi ha dissenys més reivindicatius com el de l’escola ISCAT sobre els nens refugiats o el SOS Educació de l’Institut Vil·la Romana. També n’hi ha de commemoratives dels seus aniversaris com La Fundació Congost Autisme, que celebra el 40è aniversari de la fundació de la xarxa de serveis Autisme a la Garriga i la Penya Passió Blava en fa una dels seu 45è aniversari.

A més de les catifes, també hi haurà els altars de l’Asil-Hospital, la llar Nostra Senyora del Pilar, el del barri Sant Ramon i la plaça Santa Isabel. L’ou com balla de l’Escola Puigraciós, aquest any augmenta les proporcions amb una estructura més gran i unes arcades que passen per sobre de la font.

En el marc del bicentenari de la festivitat, la sala d’exposicions Andreu Dameson acull una exposició en la qual es pot veure un recull de fotografies antigues, els projectes de les escoles, els cartells de concurs i el document que acredita els 200 anys de Corpus.

BALCONS AMB COBRELLITS I CARRERS SEMBRATS DE FLORS

La festa de l’any 1816, ara fa 200 anys, va ser el dijous 13 de juny. N’hi ha una referència explícita a l’Arxiu Diocesà de Barcelona, concretament en l’apartat de visites pastorals com les que aquells dies va fer a la Garriga i rodalies el bisbe Pau Sitjà, de qui depenia la parròquia de Sant Esteve de la Garriga. Amb el que consta en aquest document, la població pot acreditar que fa 200 anys ja es feia la processó.

El bisbe de Barcelona, després de visitar Samalús, va entrar a l’església de la Garriga i va certificar, segons es diu en el document escrit en castellà, que estava “perfectament il·luminada” i amb tots els elements nets i a punt. També es diu que en el decurs de la processó, “les parets de les cases estaven enramades, als balcons hi havia penjats cobretaules o cobrellits i els carrers estaven sembrats de flors”. De catifes dibuixades no se’n té constància fins als anys vint del segle passat, ara farà 100 anys.

AQUEST DIVENDRES AMB EL 9 NOU, ESPECIAL DE LA DIADA DE CORPUS A LA GARRIGA

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 880 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't