El castell de Tagamanent, a la llum

El castell de Tagamanent, de localització desconeguda, es podria trobar integrat en les parets de la rectoria i de l’església de Santa Maria, dins el conjunt monumental del turó de Tagamanent.

El 9 Nou
21/03/2013

Aquesta hipòtesi s’ha plantejat a partir dels treballs que ha engegat la Diputació de Barcelona en aquest espai per recuperar el conjunt monumental, i dels quals se’n va fer ressò EL 9 NOU el novembre passat.

Les diferents actuacions les porta a terme la Gerència de Serveis d’Espais Naturals en col·laboració amb el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, dins el Pla Director redactat el 2010, amb l’objectiu de recuperar el conjunt monumental amb tota la seva riquesa i el seu potencial cultural i turístic.

Fins ara, aquests treballs s’han centrat en dos punts bàsics: el desenrunament dels espais exteriors d’accés a temple i de l’interior d’alguns dels edificis que formaven aquell nucli com la vella rectoria i l’antiga casa consistorial, i la consolidació de les parets i un mínim condicionament d’aquests espais per millorar l’accés i el conjunt monumental.

Ha estat en els treballs de desenrunament de l’interior de la casa rectoral amb control arqueològic que s’ha posat de manifest la importància d’allò que estava colgat sota la runa, segons han explicat fonts de la Diputació. “El més rellevant des del punt de vista històric és la constatació que alguns d’aquests murs pertanyien al castell o a l’antiga sala comtal, i que segurament es remunten al segle XI”. La documentació també parla de l’existència d’aquesta sala i del castell feudal, probablement separats en el temps i en l’espai. La fortificació de Tagamanent, un cop va perdre la seva funció defensiva, va ser engolida o reaprofitada per les noves edificacions, les de l’església del segle XIV i les de la casa rectoral.

“Si el que s’ha trobat ara formant part de la casa rectoral és la sala comtal, amb cisterna pròpia inclosa, estem en situació d’afirmar que el castell de Tagamanent, declarat Monument Històric-Artístic d’Interès Nacional el 1949, quan encara se’n desconeixia la ubicació exacta, ja comença a tenir entitat física i els seus murs, o una part d’ells, es perfilen de manera inequívoca”, expliquen des de la Diputació. Això, afegeixen, fa que augmenti el valor històric i arquitectònic del turó, i es consolidi com un lloc emblemàtic de la comarca. Per conèixer la clau i l’abast del monument medieval s’hauran de continuar els treballs de desenrunament i estudiar els resultats de la recerca. Més restes del castell podrien aparèixer en algun altre indret del turó.

UN CONJUNT BCIN

El conjunt monumental del turó de Tagamanent inclou l’església de Santa Maria, murs de l’antiga rectoria i de la també antiga Casa Consistorial, a més del cementiri parroquial i algunes parets d’una casa i un hostal. Els treballs que hi està fent ara la Diputació són possibles després de l’elaboració del Pla Director d’aquest conjunt declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't