Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

El comunidor d’Aiguafreda de Dalt recuperarà l’aspecte original

L’Ajuntament d’Aiguafreda ha començat aquesta setmana els treballs de restauració del comunidor del segle XVIII que forma part del conjunt d’Aiguafreda de Dalt i que li han de retornar el seu aspecte original.

  • El 9 Nou
  • 12/02/2016 | 7:00
  • 0

El comunidor és un dels elements més emblemàtics del conjunt monumental, situat a l’antiga sagrera o cementiri d’origen medieval. El pas dels anys i el nul manteniment ha fet que el seu estat quedés molt degradat, segons ha explicat Jaume Oliver, tècnic de gestió de projectes de l’Ajuntament d’Aiguafreda. “La darrera restauració la van fer el 1964 l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, però es va fer amb els criteris de l’època, i des de llavors no s’ha fet gens de manteniment”. El resultat és una fusteria totalment corcada i la presència de molts grafits fets durant uns anys per excursionistes. “En l’aspecte estructural, a més, als anys 60 es van posar les teules sobre una planxa de ciment seguint un criteri una mica barroer”, ha comentat Oliver. A les causes d’aquest deteriorament s’hi ha d’afegir els actes que s’hi han celebrat de manera desorganitzada.

Ara, amb aquests treballs es vol retornar el comunidor al seu aspecte original. Això és possible, remarca Oliver, gràcies a l’existència de fotografies antigues i documents.

Les teules, algunes de les quals ja es van mantenir en la restauració dels anys 60, es conservaran “perquè no hi hagi un gran canvi estètic”. Tota la fusteria es farà de nou, concretament de roure. També es restauraran un parell de peces de fusta del segle XVIII que encara es conserven i que aguanten la teulada, una amb la data 1787 i l’altra, 1731, i els quatre pilars de pedra tosca de travertí. “Els que estiguin més gastats els farem de nou”, ha assenyalat el tècnic. A més, es faran nous els pedrissos.

“Tota la restauració en curs es basa en una recerca tant de documents escrits des del segle XVIII com d’imatges que ha de permetre, a diferència de la restauració de 1964, ser molts fidedignes a la construcció original”, ha explicat Oliver. Precisament, gràcies a la localització d’un dibuix de Joaquim Renart del 1919 en què apareix la porta de ferro forjat d’accés al pati on hi ha el comunidor, ara es podrà restituir. El dibuix va es va trobar a la Biblioteca de Catalunya.

L’actuació al comunidor és possible perquè, tot i que es troba dins el conjunt monumental d’Aiguafreda de Dalt, no forma part de la construcció de l’església, i es pot anar treballant en altres aspectes. “A més, aquestes obres seran com una mena de laboratori pel tema d’acabats, i podrem experimentar una mica”, ha conclòs Oliver.

L’alcalde Joan Vila diu que aquesta restauració és necessària per la conservació del patrimoni local, “la prova del compromís municipal envers un projecte més ampli de recuperació del conjunt monumental, volgut per la ciutadania”. Aquest projecte té el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat i altres ens públics, a més de la col·laboració de la parròquia d’Aiguafreda i del bisbat de Vic.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.