No se’l pot considerar, de moment, el plat típic del Vallès Oriental, però sí que té unes arrels molt vallesanes. Parlem de la vedella amb peres, un plat que el Consell Comarcal va presentar dijous, de la mà de Pep Salsetes, en una trobada amb cuiners i cuineres de la comarca. La presentació s’ha inclòs en el projecte Rururbal, que dóna suport a una sèrie d’activitats dirigides a la promoció del producte local i dels circuits curts de comercialització.
L’arrelament de la vedella amb peres a la comarca es va encarregar d’explicar-lo el cuiner Pep Salsetes, que fa temps que es dedica a fer un receptari del Vallès Oriental. En la seva constant recerca es va trobar amb almenys sis referències de plats elaborats amb peres en quatre poblacions de la comarca: Cardedeu (a Can Bas), l’Ametlla (a Can Panxarossa del Serrat de l’Ocata i en uns familiars de Can Sastre de Dalt), Santa Eulàlia de Ronçana (a Can Prims) i Figaró.
Les persones que els elaboraven no tenien cap relació entre elles. Aquesta és, precisament, una condició perquè una recepta sigui considerada típica d’una població o comarca. El cuiner vallesà opina que, tot i que en molts indrets del país s’hi troben plats cuinats amb peres (Cerdanya, Empordà, Alt Camp…), el fet de trobar el mateix plat en diferents poblacions de la comarca “ja li dóna un puntet. Dóna la sensació que, amb el temps, si de li dónes difusió, podria convertir-se en el plat típic del Vallès”. Un altre avantatge que li veu Salsetes és que és un plat que pot agradar a tothom, a gent de totes les edats.
{{ comment.text }}