El Montseny més curiós

A través d’una vintena de fotografies sota el títol “Curiositats del Montseny”, Ricard Mateo proposa una nova manera d’acostar-se a la muntanya, a través de l’exposició que es presenta des de dissabte al centre d’informació de La Mongia de Sant Pere de Vilamajor, on viu l’autor.

El 9 Nou
28/02/2016

“Tot són imatges de coses que jo considero curioses i atractives, algunes més conegudes que altres, però que poden agradar a tothom que vagi a la muntanya”, explica Mateo, que acumula prop de 300 imatges diverses.

L’autor ja fa sis o set anys que passeja per tot el Montseny buscant llocs que puguin despertar la curiositat de la gent, com la roca coneguda com el Cigalot del Montseny, prop del turó del Morou; una roca amb cap de dinosaure; el salt d’aigua de la Nou, amb uns 15 metres d’alçada i de fàcil accés, o la rèplica de la Sitja del Llop. No hi falta una imatge de la capella de Sant Miquel dels Barretons, situada dalt de Sant Segimon, “amb la particularitat que per arribar-hi has de grimpar una mica, ja que està en un lloc no gaire accessible”.

Un altre racó del qual es fa ressò l’exposició és Fontdecors, on l’any 2000 s’hi va estavellar una avioneta. “Actualment és un centre de peregrinació de molta gent i és un dels punts més visitats del Montseny”, explica Mateo. També ha buscat informació d’altres històries com de l’accident d’aviació amb un Comet estavellat i més de 400 morts, considerat el més gran de Catalunya, o l’accident de l’avió anglès que va passar l’any 1957 amb 32 víctimes en estavellar-se contra el Turó de l’Home. “Al lloc de l’accident encara hi ha una creu”, explica.

Mateo inclou dins les curiositats del Montseny l’existència de dues centrals elèctriques funcionant o el retaule, “únic de tot el Montseny que segurament no es va cremar durant la Guerra Civil”, que es troba dins Sant Pere de Vallcàrquera.

TEMES VARIATS AMB UN PUNT SORPRENENT

De Sant Pere de Vilamajor ha retratat el forn d’en Sagarra o la mina de ferro. “El curiós no és la mina en si, sinó la banyera que hi ha dins”. També hi ha la imatge d’un tros de llac que pertanyia a una urbanització d’alt standing que es va intentar fer en època franquista i que quan va arribar la democràcia es va parar i no es va tornar a reprendre mai més. “Hi ha temes molt variats, amb històries més vistoses que altres, però sempre amb un punt sorprenent, que ajuden a conèixer més el Montseny”, explica l’autor. L’exposició també mostra un mapa amb tots els elements i indrets de les fotografies senyalitzats.

Mateo, que treballa en el camp audiovisual, ja va fer fa uns quatre anys una exposició a La Mongia sobre el patrimoni perdut de Sant Pere de Vilamajor.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 65 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't