El Museu de Cardedeu treu a la llum curiositats farmacèutiques

El Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu presenta a la segona planta una exposició on es mostren diferents i curiosos estris i medicaments del fons Balvey sota el títol “Ara i abans. Curiositats farmacèutiques”.

El 9 Nou
20/02/2016

Aquests objectes es podien trobar a les antigues farmàcies a finals del segle XIX i principis del XX, però alguns han perdurat fins al moment actual. La mostra ha estat produïda per la Xarxa de Museus de Farmàcia i té la col·laboració de la Fundació Concòrdia Farmacèutica.

Fins fa uns anys, a les farmàcies hi havia un espai reservat a laboratori on el mateix farmacèutic elaborava molts dels preparats i medicaments per a la seva dispensació. En aquests petits laboratoris el farmacèutic hi havia de fer diferents operacions per a l’elaboració dels medicaments i necessitava tant la matèria primera com unes eines específiques que, tot i que modificades pel pas del temps, encara es poden trobar a les farmàcies i als laboratoris farmacèutics actuals.

La farmàcia Balvey de Cardedeu, una de les més antigues i completes conservades a Europa, encara té, a part del mobiliari original de finals del segle XVIII, els pots de ceràmica i vidre del segle XIX plens de productes amb els quals s’elaboraven alguns dels medicaments per ser dispensats a la botiga de la farmàcia, a més de diferents estris i aparells utilitzats en l’elaboració de conegudes fórmules magistrals, que es mostren a l’exposició. Altres aparells es reservaven per a l’administració de medicaments, ja fos per via oral, per via tòpica o bé injectable”.
“En aquesta exposició hi ha, sobretot, estris que s’usaven en aquest món, com biberons de vidre o irrigadors per a lavatives”, explica Marta Núñez, del Museu. També s’hi poden veure un orinal masculí, un albuminímetre o un tirallet.

L’exposició mostra algunes fórmules magistrals, és a dir, medicaments que es fan al laboratori de la mateixa farmàcia destinats a pacients individuals. Aquestes fórmules representen, a més, un dels testimonis més representatius de l’origen de la professió de farmacèutic. En són un exemple alguns reconstituents com el Ceregumil; els antitèrmics com l’Exanil o la Febrinina, que també tenien altres propietats; les Perlas Valda o els Cigarrillos Balsámicos Dr. Andreu per als problemes bronquials o la tos, o l’Aigua del Carme o l’Ovarina per als dolors menstruals de les dones. També hi ha un exemple de medicaments que es venien en forma de grànuls o comprimits, que recorden els actuals medicaments homeopàtics. La Colchicina i el Blorocoratal eren usats pels mals de gola, mentre que l’Iodoforme servia com a desinfectant.

Al costat d’aquestes fórmules hi ha els medicaments oficinals, en referència a extractes de plantes, alcohols, olis o tintures de diferents plantes que actuaven com a base soluble dels principis actius del medicament. És el cas de l’essència de sàndal; la trementina, uns pegats molt utilitzats contra el dolor, els cops i les torçades; la tintura, i pols de Belladona, que es pot trobar en medicaments per als nervis, la tos o la gastritis.

A la Farmàcia Balvey també s’hi conserven, com es pot veure en aquesta mostra, pots de ceràmica d’estil Imperi, la majoria plens dels productes que contenien, a més de pots de vidre que contenien les tintures, els extractes o els productes ja preparats o semipreparats per ser dispensats. Hi ha un pot amb Sang de Dragó, procedent d’un làtex extret de la selva peruana, de color vermell i que actua com a desinflamatori d’ús extern per al tractament de les úlceres estomacals, el reumatisme i, fins i tot, per a l’acne.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 885 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't