Encendraires:20 anys de foc i fum

El pregó de la festa major de Corró d’Avall anirà, enguany, a càrrec d’un personatge tenebrós i popular alhora: el Cabró, la bèstia de foc dels Diables els Encendraires, que enguany celebren 20 anys d’existència.

El 9 Nou
18/09/2014

L’acte tindrà lloc divendres a 2/4 de 9 del vespre a la plaça de l’Ajuntament i, entre altres aspectes, el text serà un homenatge als moviments associatius. “Serà un pregó enfocat a les entitats del poble, grups de persones que fan moltes coses i donen vida a la localitat sense ànim de lucre”, explica el cap de colla, Ismael Cañas.

Els Diables Encendraires van néixer ara fa dues dècades a partir d’un taller que es va fer al centre municipal de joves de Bellavista. Aquelles sessions formatives, a càrrec dels diables de Canovelles i Badalona, van encendre la primera espurna d’entusiasme, que va acabar desembocant en la primera formació de la colla local. Les primeres actuacions dels Encendraires van ser a la festa major de Bellavista i, de mica en mica, van anar estenent l’àmbit d’actuació als altres nuclis de les Franqueses.

La colla arriba als 20 anys d’edat en un excel·lent estat de salut, amb més de cent membres. Al llarg d’aquestes dues dècades els diables franquesins han realitzat moltíssimes actuacions per recordar, però Ismael Cañas en destaca algunes. “Va ser important la sortida per la reivindicació de la llei del foc, a Berga; també l’assistència del Cabró en una trobada de bèsties a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona, el 2012; i després, cada any anem a Viladrau com a colla convidada al correfoc”, explica el cap de colla.

CREMADA DE L’AJUNTAMENT

De les actuacions habituals dels Encendraires, la més emblemàtica és la cremada de l’Ajuntament, cada any per la festa major de Corró d’Avall. L’activitat, dissabte a les 11 de la nit. “El fem nosaltres al 100%, sense cap ajut de cap empresa, ni res. Són 10 hores de muntatge per cinc minuts d’espectacle. Però val la pena: l’any passat s’hi van aplegar més de 3.000 persones”, recorda Ismael Cañas.

EL BALL DE L’ESPOLSADA PER A COBLA

L’any passat el Ball de l’Espolsada, un dels actes més emblemàtics de la festa de Corró d’Avall, va viure un canvi important: després de molts anys amb la música interpretada en directe per una orquestra, es va recuperar la cobla, formació que havia amenitzat l’activitat històricament. Amb tot, l’any passat la partitura no estava adaptada específicament per a cobla, però n’aprofitava els recursos i sonoritat. Aquesta feina s’ha fet aquest any i la música del popular ball sonarà en tot el seu esplendor.

Els encarregats d’adaptar la partitura del Ball de l’Espolsada per a cobla han estat Isaac Vilanova, membre de la cobla Ciutat de Terrassa, assistit per Jordi Núñez, director de la formació. La feina l’han supervisat Albert i Tomàs Manyosa, autors del llibre El Ball de l’Espolsada, que l’Ajuntament va editar el 2006. “La idea era definir l’arranjament per a cobla per tenir la partitura definitiva; d’aquesta manera, qualsevol cobla la podrà interpretar”, explica el tècnic de Cultura, Albert Argimon. El resultat d’aquesta adaptació es podrà veure i escoltar el diumenge, a partir de 2/4 de 9 del vespre a la plaça de l’Espolsada. Per als interessats a participar-hi, el protocol exigeix que els homes vesteixin de negre i les dones, de blanc.

EL BALL S’OBRE A TOTES LES ENTITATS

L’organització del Ball de l’Espolsada corre a càrrec de la Comissió de Festa Major. Amb tot, la idea dels responsables és que determinats aspectes de l’activitat s’obrin a les entitats del municipi. “És un ball molt tradicional i ens estem plantejant obrir-lo una mica més al poble, de manera que la gent se’l vagi fent cada cop una mica més seu”, comenta la secretària de la comissió, Eli Rodríguez.

En aquest sentit, un dels moments del ball en què s’espera que el protagonisme sigui compartit són els ponts (les figures que formen dues persones agafades de la mà, per sota de les quals passen la resta de balladors); enguany aquest paper el faran membres de la comissió. “L’objectiu que ens hem plantejat, però, és que cada any siguin representants d’altres entitats qui ho facin, per tal d’implicar-los més en aquest ball”, apunta Rodríguez.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 72 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't