Escrivint un nou relat

Convençut que tota festa és un relat, un conte, una narració, una litúrgia, Vicenç Villatoro reconeix que quan va viure la festa major de Granollers el 2011 es va adonar que el seu relat era molt diferent.

El 9 Nou
10/10/2014

“Tot i que és un relat que ha funcionat molts anys i que encara funciona, hi vaig detectar dues alarmes, que no volen dir crisi”. Per al periodista i escriptor, que dissabte al migdia va participar en la inauguració de les jornades “I tu, com te la imagines? FMBiB2025”, la primera alarma es troba en una llibertat que pot dur a la dispersió del relat, a l’excés, a l’explosió… “Vaig trobar que la festa tenia un punt excessiu de fragmentació”.

En canvi, per al també periodista i últim relator de la festa major de Granollers Eloi Vila, company de taula de Villatoro juntament amb l’speaker Pep Callau, la llibertat fa que la festa major de Granollers sigui de debò. “Això s’ha de defensar eternament. Si es perdés la llibertat de les colles es podria morir la festa. Aquest punt de llibertat, no de caos, assegura la festa”. Vila creu imprescindible que el 2015 ningú pugui dir que la festa major que hi havia abans era millor. “Si es manté la llibertat serà una festa nova i viva”, assegura Vila.

La segona alarma, segons Villatoro, està en el tema de la competició, “una injecció de vitalitat i de participació, però que necessita regles noves i diferents, si no, la competició es va esllanguint”. L’escriptor va fer aquesta afirmació sense saber que després de la festa del 2011 se celebressin unes jornades per debatre i canviar el sistema de puntuació de la competició de la festa.

En aquest punt, Vila va criticar una de les proves competitives, el concurs de rajolers. “Com a espectacle és collonut, però a mi se’m va fer etern. S’hauria de reduir potser a una hora i mitja, si no tot allò que té de màgic acaba sent pesat”. En general, però, creu que el tema competitiu està ben organitzat.

Villatoro va insistir, però, que si es creu que la competició és la pedra angular del relat festiu, s’ha d’arreglar i s’ha de treballar bé. “Hi ha d’haver un equilibri amb la màgia de la llibertat”.
Pep Callau, per la seva banda, va recomanar a les persones implicades en la festa que vagin a veure i viure festes d’altres poblacions de Catalunya.

Vila considera que la clau està a saber guanyar i saber perdre. “S’ha de potenciar la rivalitat ben entesa”, va dir després que Callau critiqués les emprenyades que agafen Blancs i Blaus per les puntuacions de les proves, i que s’allarguen més enllà de la mitja hora.

“El tema del pregó està mal resolt”, va afirmar Joan Soler Amigó
Els tres ponents encara van tenir temps per posar sobre la taula altres qüestions com la possible repercussió sobre la població de la feina que fan Blancs i Blaus al llarg de l’any, o el de la festa major vista com un sistema de creació d’identitat col·lectiva. “El relat base és molt bo, intentem protegir-lo per complir la funció essencial, que és vertebrar la ciutat”, va dir Villatoro.

Aquest debat va estar precedit per les intervencions de Joan Soler Amigó i Jordi Bertran. Els dos experts en cultura popular van tractar el tema de la festa en un sentit més ampli. Tot i això, també van apuntar algunes qüestions concretes com el pregó, que Soler Amigó considera que no està ben resolt, la idoneïtat de l’escenari de la tronada, a la plaça de la Porxada, o la implicació dels barris en la festa.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 860 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't