Família, amics, cuiners i veïns de Sant Celoni donen el seu últim adéu a Santamaria

Familiars, amics i cuiners han donat el seu últim adéu al xef català Santi Santamaria en una cerimònia laica celebrada aquest divendres a la tarda en un atapeït Teatre Municipal Ateneu de Sant Celoni, la població on va néixer i on hi ha el seu restaurant Can Fabes.


El 9 Nou
18/02/2011

Conduïda pel periodista Xavier Grasset, la cerimònia laica, que amb prou feines ha durat mitja hora, s’ha desenvolupat en un Teatre Ateneu ple de gom a gom tant a la platea com als dos amfiteatres.

Una cerimònia en la qual han intervingut quatre dels seus amics: el monjo de Montserrat i activista de la llengua catalana Aureli Argemí, l’escriptor Emili Teixidor, la periodista Montserrat Ponsa i l’actor Joan Baixas, que han glossat diferents facetes de Santi Santamaria, des del seu compromís amb la democràcia i amb Catalunya, o les seves relacions amb el món del teatre, fins al seu caràcter afable i conversador o la seva immensa generositat cap als altres.

El “Lascia ch’io pianga” de George Friedrich Haendel i el poema “Arròs blanc”, de Miquel Martí i Pol, han posat emoció a un acte que ha acabat amb la interpretació d'”El cant dels ocells”.

Des que aquest migdia s’ha obert la capella ardent, han passat pel teatre els principals cuiners espanyols espanyola que han subratllat la figura de Santamaria com a “precursor” de la gastronomia catalana i espanyola.

Flanquejat per Juan Maria Arzak, Ferran Adrià, amb qui Santamaria va tenir una agra polèmica al voltant de l’anomenada cuina tecnoemocional, ha indicat abans d’entrar al teatre que quan va conèixer la notícia “em vaig quedar trastocat”.

Adrià ha indicat “més enllà de discrepàncies” i sense voler ser “hipòcrita”, que cal reconèixer que Santamaria “ha estat i seguirà sent un referent mundial en la cuina”.

Amb la seva presència al costat d’altres cuiners està l’ànim d’expressar que “el món de la gastronomia està unit” i comunicar al seu equip que “estem amb ells per al que necessitin”.

Un dels moments més emotius de la capella ardent s’ha produït quan s’han trobat Martín Berasategui i el fill del desaparegut cuiner, Pau Santamaria, que no ha pogut reprimir les llàgrimes i el plor.

Visiblement emocionat, Berasategui ha assegurat que Santi Santamaria era “irrepetible com a persona i un mirall com a cuiner, amb molta personalitat i sinceritat”.

“El respecte, la humilitat i el lliurament” han estat, segons l’opinió de Berasategui, les grans qualitats de Santamaria, que “estava les vint-i-quatre hores del dia obert per donar-te un consell”.

Berasategui ha atribuït a Santamaria “gran part del que li està passant a la cuina espanyola en l’actualitat”.

Per al cuiner basc, amb les seves paraules Santamaria “mai no va buscar la polèmica, sinó la crítica, perquè va ser crític com molts som crítics amb la nostra professió”.

En nom de tots els cuiners, Pedro Subijana ha expressat el seu convenciment que “el seu equip sabrà mantenir l’estil de Santamaria i afrontar el repte de mantenir el seu nivell”.

Sergi Arola ha indicat que el cuiner “ens ha deixat un patrimoni cultural enorme, i ara ens correspon a tots vetllar per aquest llegat, per aquesta manera que tenia d’entendre la gastronomia. Hem de mantenir viva la seva flama”.

Poc abans que desenes de ciutadans acomiadessin el fèretre entre aplaudiments, la cuinera Carme Ruscalleda ha subratllat que “Santamaria va projectar el seu estil a tot el món, on tenia grups de seguidors” i ha revelat: “va ser amb Santamaria amb qui vaig fer un viatge per França, qui em va descobrir les possibilitats gustatives de molts productes que avui utilitzo, i això no l’oblidaré mai”.

El president de la Generalitat, Artur Mas, que també ha volgut oferir el suport del govern català a la família Santamaria, l’ha definit com un “grandíssim cuiner”, encara que abans que cuiner, també era “fill, marit, pare, avi i amic”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 888 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't