Frederic Amat s’alia amb Cumella per la reforma de la façana del Liceu

El projecte de restauració de la façana del Gran Teatre de Liceu de Barcelona contempla una intervenció artística de Frederic Amat amb la participació del ceramista Toni Cumella, de Granollers.

El 9 Nou
29/01/2016

Aquesta intervenció està pendent d’aprovació per part de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat. “La intervenció estructural ja està aprovada però l’artística ha quedat suspesa, perquè des de la Comissió Territorial de Patrimoni demanen documentació tècnica sobre volumetries, ancoratges…”, explica Joan Corbera, portaveu del Liceu. Des del teatre calculen que l’aportació de documentació es farà a finals de febrer, i a partir d’aquí tant la Comissió de Patrimoni de l’Ajuntament com la Comissió Territorial hauran de fer l’avaluació corresponent.

Si la intervenció tira endavant, serà una nova col·laboració entre l’artista i el ceramista granollerí, que ja havien treballat plegats en les escales del Teatre Lliure de Gràcia, a Barcelona, i la casa unifamiliar Villa Nurbs, situada a l’Empordà, en què Amat es va encarregar de pintar les peces ceràmiques produïdes per Cumella. Per això, Amat no va dubtar a treballar amb el ceramista granollerí en aquest nou projecte.

En aquest cas, la intervenció és en un dels edificis més emblemàtics i amb més història del país. Cumella haurà d’elaborar uns 180 anells ceràmics de gres, amb l’interior buit, que recobriran les dues façanes del Liceu, tant a la de la Rambla com a la del carrer Sant Pau. “Seran peces semicirculars que, com cercles oberts que evoquen la forma del teatre de Vitruvi, i que quedaran suspeses a la façana”, ha explicat el ceramista a EL 9 NOU. Són peces grans, d’1 metre de diàmetre, i de color roig. “Aquest treball ha d’anar coordinat amb la restauració global de la façana”, explica Cumella. El ceramista està molt il·lusionat amb aquest nou projecte, “en un edifici tan emblemàtic com el Liceu”.

Davant la polèmica que ha generat aquest projecte en alguns sectors, el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, s’ha declarat partidari de la intervenció proposada per Amat, especialment a causa del caràcter reversible del projecte. “Aquesta reforma la fa compatible amb la necessària preservació de la catalogació de l’edifici del Liceu com a Bé Cultural d’Interès Nacional”. El conseller va remarcar “la predisposició molt positiva amb què la Generalitat i el Departament de Cultura es volen aproximar a aquesta qüestió”.

Vila considera que l’edifici del Liceu “necessita de portes enfora aquesta posada al dia, que permeti la seva renovació i una millor integració a La Rambla i al Baix Raval”.

NOUS PROJECTES DE CUMELLA, A PUNT

En aquests moments, Toni Cumella està enllestint un nou projecte a l’Hotel Ohla del carrer Còrsega de Barcelona, de l’arquitecte Dani Isern. En aquest cas ha treballat unes peces gravades amb un robot a partir d’una música. Aquestes peces, totes diferents, cobriran la façana sencera que dóna al carrer Còrsega. “Aquest treball l’hem fet en col·laboració amb l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC)”, apunta.

Un altre projecte a punt d’acabar és el de la façana del Centre Botín de Santander, dissenyat pel reconegut arquitecte italià Renzo Piano. Cumella s’ha encarregat de fabricar les més de 270.000 peces de ceràmica, de cinc mides diferents, que recobreixen la façana de l’edifici.

D’altra banda, el ceramista granollerí també ha començat a treballar en la façana de la Fundació de la Companyia Elèctrica Portuguesa, al costat de l’arquitecta Amanda Levete, de Londres.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't