Homenatge a Santi Santamaria amb les darreres creacions i el famós ravioli de gambes del cuiner de Can Fabes al Fòrum Gastronòmic de Girona

El Fòrum Gastronòmic de Girona ha homenatjat el xef Santi Santamaria, propietari de Can Fabes de Sant Celoni, que va morir a Singapur el passat dimecres. El cap de cuina i codirector de l’establiment, Xavier Pellicer, ha preparat les darreres creacions del xef i el seu famós ravioli de gambes.


El 9 Nou
23/02/2011

Acompanyat de quatre membres del seu equip, Pellicer ha ofert aquest menú tres estrelles a les 300 persones que hi havia de públic i a la memòria de Santi Santamaria. Al final de la sessió, visiblement emocionat i entre aplaudiments, el codirector de Can Fabes ha assegurat: ‘Seguirem endavant, no ens quedarem aquí perquè a en Santi li devem continuar’.

La mort del cuiner Santi Santamaria ha marcat bona part dels actes del Fòrum Gastronòmic que des de diumenge ha dut la flor i la nata de l’alta cuina a Girona. Tant en la inauguració com abans de la sessió magistral impartida pel xef Ferran Adrià es va guardar un minut de silenci en memòria del primer cuiner que va aconseguir tres estrelles Michelin de Catalunya.

A més, un crespó negre ha presidit la pantalla instal·lada a l’Auditori de Girona, que projecta imatges de les sessions de cuina dels millors xefs. Però el veritable homenatge pòstum a Santi Santamaria s’ha viscut aquest vespre.

Inicialment, el cap de cuina de Can Fabes i codirector de l’establiment des de fa més de mig any, Xavier Pellicer, havia de fer una sessió de petit format. A instància seva, però, l’organització del Fòrum ha traslladat la ponència a l’Auditori, i també li ha canviat l’horari, per permetre que tothom qui ho desitgés pogués retre homenatge a l’ànima del Racó de Can Fabes.

Davant unes 300 persones, Xavier Pellicer ha volgut preparar els darrers plats amb els quals estava treballant juntament amb el xef desaparegut. Acompanyat dalt de l’escenari per quatre persones del seu equip, el cap de cuina ha preparat dos dels plats que inclou el menú degustació del restaurant: una vieira embolicada en papada ibèrica amb pèsols cremosos i una crême brulée de cabra de mar.

EL RAVIOLI DE GAMBES, ESTRELLA DEL RESTAURANT

El tercer plat del vespre, i el que ha tancat la sessió, ha estat el ravioli de gambes i ceps, que des de fa 25 anys ha estat una de les estrelles de Can Fabes. ‘I ho seguirà essent’, ha precisat Pellicer, mentre explicava com s’elaborava. ‘En Santi estarà allà dalt i crec que se sentirà content de veure com us presentem un dels seus plats immortals, que més s’ha imitat i que presideix la nostra carta’, ha assegurat Xavier Pellicer.

Després de l’elaboració del plat, i mentre els ravioli amb la cobertura de gamba es veien a la immensa pantalla, el cap de cuina de Can Fabes ha fet una sentida dedicatòria. ‘Per a tu, Santi’, ha dit, visiblement emocionat.

Enmig dels aplaudiments del públic, i sense poder-se aguantar les llàgrimes, Xavier Pellicer ha dit que el seu equip continuarà la tasca que va encetar Santi Santamaria. ‘Seguirem endavant, no ens quedarem aquí; li devem continuar a en Santi’, ha dit.

La sessió d’aquest vespre a l’Auditori ha congregat alguns dels xefs catalans de més renom, que aquests dies prenen part al Fòrum Gastronòmic de Girona. Entre el públic, hi havia els cuiners Joan Roca, Sergi Arola o Nando Jubany. A primera fila del públic, Pau Santamaria també ha seguit la sessió. Un intens aplaudiment i abraçades dels xefs a Xavier Pellicer han servit per enlairar cap al cel aquest homenatge culinari.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 87 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't