Des de fa uns dies, tres antropòlogues ja treballen en aquest singular projecte que impulsen des de l’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de la Garriga.
El llibre que surti de tot el material recopilat serà una obra gastronòmica que, amb interès divulgatiu, identificarà tant la cuina tradicional del poble com la que ha anat arribant al llarg dels anys d’altres parts de l’estat i d’altres països del món. A més de les receptes antigues que es puguin recollir de la memòria o de les notes ben guardades per les persones garriguenques de més edat, també hi haurà receptes típiques que es fan a les cuines de les famílies que van arribar als anys seixanta i setanta del segle passat –d’Andalusia i Extremadura, sobretot– i també de la cuina que fan les persones que, de països estrangers de tots els continents, van arribar a finals del segle XX.
Un cop acabat el treball serà, per tant, un receptari que reflectirà al plat la diversitat de productes i cultures alimentàries existents en una població que l’any 1960 tenia 4.000 habitants, l’any 1970, 6.500, i que ara ja supera els 15.700.
El treball vol comptar amb la participació popular. Per això es demana la col·laboració de la població que pugui tenir receptes antigues o documentació relativa a les cartes de menjar d’antigues fondes i hostals del poble –l’Hotel Doré (a la fotografia), l’històric Balneari Blancafort, l’Hostal del Roure, l’Hostal del Fum, la Fonda de Can Santa Digna, el Termes Victòria, l’Hotel Catalunya…–. En cas de disposar d’algun d’aquests materials i de tenir voluntat de contribuir a aquest projecte gastròmico-cultural es pot contactar per correu electrònic amb patrimoni@ajlagarriga.cat o trucar a l’àrea de Patrimoni, al 93 860 50 50 (extensió 1321).
Un cop recopilats els materials, es durà a terme una recerca i una anàlisi exhaustives de les fonts històriques que tractin l’alimentació de la població o l’activitat culinària a la Garriga, centrant-se especialment en l’horta històrica garriguenca i en els hàbits alimentaris de la població. Però el gruix de la recerca se centrarà en entrevistes a persones que, amb les seves històries de vida i les seves receptes, puguin mostrar la riquesa i diversitat d’aquest patrimoni vinculat a la cuina. Les persones entrevistades seran una trentena.
{{ comment.text }}