Localitzat un retaule gòtic de Cabanyes, a Sant Fost, al Museu Nacional d’Art

Un retaule gòtic procedent de l’antiga església de Cabanyes de Sant Fost de Campsentelles, que es donava per perdut des de 1884, ha estat localitzat fa pocs dies al magatzem del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

El 9 Nou
28/04/2014

Des del Centre d’Estudis Santfostencs Amics de Cabanyes estan molt contents amb aquesta descoberta, que representa “una molt bona notícia per a la història i la cultura de Sant Fost”.

Els membres del Centre d’Estudis es van assabentar de la seva localització a partir del mossèn responsable de la parròquia. A aquest el va avisar Jaume Barrachina, director del Museu de la Pell de Perelada, que havia donat a conèixer la noticia en un article publicat l’any passat titulat “Unes anotacions de procedències de la mà de Maties Muntades”, en què analitzava les col·leccions d’aquest personatge, comte de Sants.

“Barrachina va descobrir a través de documents manuscrits de fa un segle que hi havia un retaule procedent de Sant Cebrià, a Sant Fost, que no se sabia d’on havia arribat. La col·lecció va anar a parar al MNAC el 1950, però a la llista posava que era un retaule de Sant Cebrià, però no la seva procedència”, explica Xavier Pérez, secretari del Centre d’Estudis Santfostencs.

L’article es va integrar en el llibre Antiquaris, experts, col·leccionistes i museus, editat per Bonaventura Bassegoda i Ignasi Domènec, publicat el 1991. Poc abans de Nadal de l’any passat, afegeix Pérez, Barrachina va comentar la descoberta a mossèn Narcís Puig. Xavier Pérez i el seu germà van anar finalment al Museu Nacional d’Art de Catalunya a comprovar-ho. “Estava al magatzem, perquè al MNAC no ho poden tenir tot exposat. És un retaule molt gran i molt maco”, remarca Pérez.

A partir d’ara, el Centre d’Estudis Santfostencs Amics de Cabanyes té la intenció de fer algunes accions al llarg d’aquest any per donar a conèixer el retaule entre la població. També té previst encarregar l’elaboració d’un estudi més detallat a dos especialistes en la matèria, amb l’objectiu de publicar-lo en el número de Nadal de la revista Campsentelles. També hi ha la intenció de fer-ne un altre des del MNAC.

A més, es planteja la possibilitat de fer alguna mena de reproducció per posar-la a l’ermita de Cabanyes, al lloc on hi havia hagut el retaule. “Això, però, només és una idea”, afirma Xavier Pérez.

UN RETAULE GÒTIC DE FINALS DEL SEGLE XV

El retaule de Cabanyes és d’estil gòtic, possiblement de finals del segle XV i representa els fets principals de la vida de Sant Cebrià, bisbe màrtir titular de l’església de Cabanyes. A la taula inferior del conjunt, anomenada predel·la, hi ha les figures de Sant Miquel, Sant Cebrià, el Crist de la Pietat, Sant Antoni i una verge màrtir no identificada.

L’última notícia que es tenia d’aquesta pintura religiosa és que es trobava a la parròquia de Sant Fost de Campsentelles el 1884 i, des d’aleshores, es donava per perduda. El conjunt, però, havia anat a parar a la col·lecció privada de l’industrial barceloní Maties Muntadas, des d’on a mitjans de la dècada dels 50 del segle XX va ingressar al Museu Nacional com a obra de procedència desconeguda, on es guarda a la reserva.

Al Museu Diocesà de Vic també hi ha una altra obra d’art procedent de Cabanyes, el frontal de Sant Cebrià, de començament del segle XIV, del qual hi ha una reproducció a l’església romànica.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't