Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Reaccions a la mort de Santi Santamaria

Les reaccions a la sobtada mort de Santi Santamaria no s’han fet esperar. Entre`les primeres reaccions, hi ha les de cuiners com Carme Ruscalleda, del Sant Pol, o Paco Pérez, del Miramar. També de l’alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu.

  • El 9 Nou
  • 16/02/2011 | 18:04

FRANCESC DEULOFEU, alcalde de Sant Celoni
“Santamaria ha portat Sant Celoni al món i mereix un reconeixement especial”

L’alcalde de Sant Celoni (Vallès Oriental), Francesc Deulofeu, ha destacat l’aportació que ha fet al municipi el xef Santi Santamaria, mort aquest dimecres durant un viatge a Singapur. ‘Ha estat un excel·lent celoní i ha portat el nom de Sant Celoni al món’, exclama. Deulofeu afirma que Santamaria ‘ha treballat molt pel poble i l’ha estimat’, el que és, segons l’alcalde, motiu d”orgull’ per a tota la població. El batlle destaca la gran progressió del cuiner i destaca que ‘va començar de zero per arribar a ser el millor cuiner del nostre país’. En aquest sentit, Deulofeu assegura que Sant Celoni farà pròximament un ‘reconeixement especial’ a Santamaria.

PACO PÉREZ (Restaurant Miramar):
“És molt gran el que va fer Santamaria per la gastronomia”

El xef del restaurant Miramar de Llançà (Alt Empordà), Paco Pérez, ha afirmat avui que la pèrdua de Santi Santamaria és una “pèrdua irreparable” i ha subratllat que “és molt gran” el que va fer el cuiner català “per la gastronomia i per Catalunya”.

Pérez, que regenta el restaurant Miramar, amb dues estrelles Michelin, l’última obtinguda al novembre passat, ha valorat d’aquesta manera la mort sobtada de Santamaria als 53 anys d’edat a Singapur, on estava visitant un restaurant de la seva propietat que dirigeix la seva filla.

Per a Paco Pérez, “l’important és la perduda humana i ara cal pensar en la seva família. Més enllà de polèmiques del passat, el seu llegat és molt important”.

“És molt gran el que ha fet Santamaria per la gastronomia i per Catalunya”, ha remarcat Pérez, que ha recordat que el cuiner desaparegut era a més “una persona molt culta i un gran xef”. “No som ningú…”, ha postil·lat.

CARME RUSCALLEDA (Restaurant Sant Pol)
“És un dia trist per la restauració de Catalunya”

Carme Ruscalleda, una de les xefs en majúscules de Catalunya, s’ha mostrat consternada en conèixer la notícia de la mort de Santi Santamaria. ‘És un dia trist per la restauració de Catalunya, perdem un personatge important, impulsor de la cuina de país i del bon producte’, ha expressat la cuinera de Sant Pol de Mar, el restaurant de la qual comparteix amb el Racó de Can Fabes de Santamaria la distinció culinària de les tres estrelles Michelin, ha assegurat que el cuiner ‘deixa una petjada profunda i molt gran’. ‘En Santi va afegir valor al món de la cuina i el seu exemple ha estimulat unes generacions que hem seguit apostant per la qualitat’, ha reblat.

Encara consternada per la sobtada mort de Santi Santamaria -aquest dimecres quan tornava d’un viatge a Singapur- Carme Ruscalleda ha expressat les seves sensacions al voltant de la trista notícia. ‘Santamaria és un home que ens fa reflexionar, que creu en les seves idees, i per això deixa una petjada profunda i molt gran’, ha expressat.

La cuinera ha assegurat que Santamaria ‘va ser un cuiner que va afegir valor de qualitat al treball de la restauració’, un fet que al seu parer el va fer arribar al ‘cim’ d’aquest sector, amb la distinció de tres estrelles Michelin pel seu restaurant a Sant Celoni, El racó de Can Fabes.

‘El seu exemple ha servit d’estímul per a moltes generacions que hem seguit afegint aquesta qualitat perquè la nostra cuina mereixi quotes de reconeixement’, ha subratllat Ruscalleda.

D’altra banda la cuinera, que també ostenta tres estrelles Michelin al seu restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar i que, com Santamaria, també ha obert restaurants a l’estranger i a Catalunya, ha expressat que el llegat del cuiner traspassat tindrà continuïtat. ‘Era un cuiner fet a sí mateix, però que ha creat escola i equip. Per això estic convençuda que ‘la casa’ funciona amb un ritme i una qualitat, seguint aquest estil i segell de Santamaria; per això no hem de patir’, ha conclòs Ruscalleda.

UNIÓ DE PAGESOS
Unió de Pagesos destaca el compromís de Santi Santamaria amb la pagesia catalana i la defensa dels productes de proximitat

En un comunicat, Unió de Pagesos de Catalunya “vol expressar el seu condol, així com destacar el compromís del cuiner amb la pagesia catalana i el país. El sindicat vol recordar la valentia i la claredat amb la que Santi Santamaria sempre ha defensat els productors agraris i els productes de proximitat, una veu que es trobarà a faltar”

JOSEP MARIA PELEGRIÍ, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha expressat a la família de Santi Santamaria el seu condol per la mort del reconegut cuiner, “un dels emblemes indiscutibles de la cuina catalana”, segons assenyala en una carta el conseller. “El xef havia aconseguit, des de fa molt de temps, per mèrits propis, un gran reconeixement internacional, fruit d’una excel·lència dels nostres cuiners que els havia convertit en gran protagonistes de la millor gastronomia mundial”, afegeix.

En un comunictat, el conseller destaca també que, partint de la cuina tradicional catalana i dels productes de pagès i de proximitat, Santamaria va ser el primer referent internacional de la cuina catalana i un emblema dels anys 80 i 90, aconseguint un reconeixement exterior que ha suposat una aportació per a Catalunya de gran valor afegit.

Segons Pelegrí, “Santamaria, motor infatigable de la gastronomia catalana, deixa una petjada que no es pot esborrar en la història del nostre país”.

ANDONI ADURIZ (restaurant Mugaritz del País Basc)
“La seva mort és una pèrdua pel món de la gastronomia”

El xef del restaurant basc Mugaritz, Andoni Luis Aduriz, ha exalçat avui, “per damunt de les moltes diferències”, el “talent” del cuiner català Santi Santamaria.

Aduriz, un dels xefs bascos més reconeguts, ha valorat així la mort de Santamaria a Singapur, on estava visitant un restaurant de la seva propietat que dirigeix la seva filla.

“Malgrat les moltes diferències que teníem, ens fa molt de mal la seva mort”, ha apuntat Aduri, que creu que Santamaria tenia “molt de talent i la seva mort és una pèrdua per al món de la gastronomia”.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.