Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Sant Celoni ja dóna el darrer comiat al seu cuiner més cèlebre

Les despulles del cuines Santi Santamaria, que va morir aquest dimecres a Singapur, ja són a Sant Celoni), el seu municipi natal. La capella ardent ha quedat instal·lada a l’Ateneu del poble i estarà oberta al públic de les 12 a les 2 d’aquest migdia i de les 3 a la 4 de la tarda.

  • El 9 Nou
  • 18/02/2011 | 13:10

Centenars de persones de Sant Celoni han volgut acomiadar el cuiner Santi Santamaria, que va morir el passat dimecres a Singapur, on hi tenia el restaurant ‘Santi’. Al costat de la família, amics i treballadors del seu restaurant al poble, Can Faces, també hi ha hagut les personalitats de més renom del món gastronòmic.

El cuiner basc Pedro Subijana ha dit que ‘és un pal molt gran’ ja que ‘era un referent en el món de la cuina catalana i espanyola’ i que lluny de les possibles controvèrsies que havia protagonitzat ‘era un professional com la ‘copa d’un pino’ i que ‘s’estimava molt la professió’. ‘La sort és que estava rodejat de persones que havien anat de la seva mà i que seguiran mantenint el mateix nivell en honor a ell’, ha dit Subijana.

Per la seva banda, el també cuiner basc Juan Mari Arzak ha qualificat d”increïble’ la mort del seu company de professió. ‘Ens coneixíem de feia molts anys i vull transmetre a la família tot el meu suport i fer-los saber que estic a la seva disposició pel que necessitin’, ha dit Arzak. ‘Era una persona que estava en un gran moment professional perquè s’havia obert al món’, ha sentenciat el cuiner.

Al seu torn, Martín Berasategui ha assegurat que per a ell Santamaria ‘era un mirall’ i ha recordat que quan ell encara ‘era un pringat’ ja l’admirava perquè Santi Santamaria ja tenia estrelles Michelin. ‘L’he estimat, com tots els de la meva classe, i ha estat un honor compartir amistat amb ell’, ha afirmat.

‘S’ha entregat en cor i ànima a la professió i era conegut arreu del món per la seva tasca’, ha dit Berasategui, perquè era un ‘tio amb idees clares que sempre lluitava pel respecte, la humilitat i treball’. ‘És una sort que escollís aquesta professió perquè ha estat un cuiner exemplar conegut a tot el món’, ha sentenciat Berasategui.

El cuiner català Ferran Adrià ha assegurat que el fet que ell i el cap de cuina d’El Bulli, Oriol Castro, aquest divendres siguin a Sant Celoni ‘significa molt’. ‘Vull estar amb la família’, ha afirmat. Adrià s’ha referit a les discrepàncies que va tenir amb Santamaria i ha assegurat que ‘no hem de ser hipòcrites, perquè tothom sap les discrepàncies que hem tingut, però durant molts anys hem estat amics i ara toca estar amb la família’.

Adrià ha afegit que ‘passi el que passi, el món de la cuina està més unit del que la gent pot pensar, la part humana d’El Bulli ha de ser per sobre de tot això’. El cuiner ha explicat que feia uns tres anys que no es parlava amb Santamaria tot i que els unia una amistat des de feia 30 anys, però ha afegit que li ‘hagués agradat tenir temps d’arreglar-ho, no va poder ser i ara el més important és no ser hipòcrites i estar al costat de la família’.

A les cinc de la tarda s’oficiarà una cerimònia civil per acomiadar el cuiner. Està confirmada l’assistència del president de la Generalitat, Artur Mas; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i possiblement del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.