Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Sant Celoni ret homenatge al seu veí més il·lustre, el cuiner Santi Santamaria

Sant Celoni ha homenatjat el xef Santi Santamaria, veí de la localitat. Alguns familiars i amics han recordat com era en l’àmbit personal i han destacat que tenia un “caràcter fort”, era “molt intel·lectual” i un “gran lector”. També han destacat que a la cuina era un geni.

  • El 9 Nou
  • 04/11/2011 | 23:00

El vessant polític de Santi Santamaria també s’ha fet veure en l’homenatge, on l’han definit com a “anàrquic” i “defensor del país” i “de la democràcia”. L’acte ha estat organitzat per l’Ajuntament de Sant Celoni i per la revista-llibre ‘Vallesos. Gent, Terra i Patrimoni’, que ha fet la presentació de la publicació al municipi.

El cuiner celoní, Santi Santamaria, mort de forma sobtada el passat 16 de febrer, ha estat homenatjat pel seu poble amb l’assistència d’amics, familiars i veïns. L’acte ha comptat amb la participació de la filla del xef de El Racó de Can Fabes, Regina Santamaria, el director actual del restaurant, Xavier Pellicer; el naturalista Martí Boada; la periodista Montserrat Ponsa i el fondista Ramon Parellada i entre tots han recordat el perfil humà i l’arrelament al Montseny i al Vallès del cuiner Santamaria.

Regina Santamaria ha recordat que el seu pare “s’inspirava” a Sant Celoni i per això no volia marxar de la localitat. Fins i tot ha explicat que “el Santi” li deia que va posar Santceloni de nom al restaurant de Madrid “per poder dir sempre que estava a Sant Celoni”.

La periodista Montserrat Ponsa l’ha definit com a “anàrquic” i “jove idealista” i també ha fet referència a la preocupació del xef pel medi del Montseny. Segons Ponsa, Santamaria deia que “el millor del món és menjar, beure i fer l’amor”.

La periodista ha dir que era un “geni” i un “savi” i que “l’únic que no sabia era conduir”. També ha recordat que “mai tenia un ‘no’ per ningú”.

Xavier Pellicer és el director del restaurant a Sant Celoni de la família Santamaria des del setembre del 2010 -només sis mesos abans de la mort de Santamaria- i ha volgut recordar la seva faceta professional. Pellicer ha assegurat que els plats que preparava els feia “pensant en el plaer dels clients” i cuidant molt la matèria primera. El successor de Santamaria l’ha considerat un “inventor constant” i “gran lector, que podia estar llegint quatre llibres a l’hora”.

Pellicer també ha deixat clar que tenia un “caràcter molt fort” i que a la família al complert “sempre l’ha caracteritzat l’esperit de lluita”, un fet que l’ha permès tirar endavant el “llegat que ha deixat”.

L’alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño, ha fet referència a la lluita que van fer junts per “reclamar més serveis pel municipi” i ha destacat que sempre havia estat un “gran defensor del país” i “patriota”.

A l’inici de l’acte el músic romancer Jaume Arnella i el ballarí i coreògraf Joan Serra han interpretat el Ball d’Homenatge que van idear inspirant-se en la música del Ball de Gitanes de Sant Celoni. A semblança de l’aurresku basc, és un ball cerimonial breu que es basa en els punts centrals i la gestualitat de la dansa d’arrel tradicional catalana, amb un aire de modernitat.

PREMIAT I VALORAT

Santi Santamaria va néixer el 26 de juliol de 1957 a Sant Celoni, on l’any 1981, juntament amb la seva esposa, inaugura El Racó de Can Fabes i a partir d’aquí li vindrien els èxits. En poc temps va aconseguir la primera estrella de la Guia Michelin (1988 i 1989), uns anys després li atorguen la segona estrella i més tard és el tercer cop que el reconeixen amb aquest títol, quan esdevé el primer cuiner català que obté tres estrelles Michelin.

L’any 2000 la Guia Michelin per Espanya i Portugal considera El Racó de Can Fabes el millor restaurant d’Espanya, en renovar-li la tercera estrella i qualificar-lo amb quatre forquilles vermelles.

Santamaria també ha estat reconegut i valorat per associacions de gurmets. L’any 1991 és admès com a membre de Relais & Châteaux, en qualitat de Relais Gourmand, durant el Congrés Mundial que l’Associació va celebrar al Quebec, al Canadà. I al 1993 ingressa en el reduït club de Traditions & Qualité, Les Grandes Tables du Monde.

Les publicacions són gran part del llegat que ha deixat Santamaria. I és que per Sant Jordi de 1999, surt a la venda el llibre ‘La cuina de Santi Santamaria’, guardonat per l’Academia Española de Gastronomía amb el Premio a la Mejor Publicación de 1999; Premio La Librería Gastronómica a la Mejor Publicación de Gastronomía de 1999, de Montagud Editores; premiat a la Versailles World Cookbook Fair amb el Prix Circle of Gold 1999 i Prix The Best Chef Book 1999.

L’any 2001 publica ‘El món culinari de Santi Santamaria’ i ‘El gust de la diversitat’, amb el que obté el Premi de la World Cookbook Fair al millor llibre de xef publicat en català. Aquest any també publica ‘La cocina es bella’.

El 2003 publica ‘El restaurante’ i al 2008 ‘La cocina al desnudo’, que rep el Premio de Hoy, el premi d’assaig més ben dotat de l’Estat espanyol.

Santi Santamaria va obrir fins a quatre restaurants més, a banda de El Racó de Can Fabes. El primer és Santceloni a Madrid l’any 2000, que obté la primera estrella de la Guia Michelin al 2001. I al 2005, la segona.

L’any 2006 obre un nou restaurant, Evo, al capdamunt de l’hotel Hesperia Tower, projectat pel cèlebre arquitecte anglès Richard Rogers. Abans d’acabar l’any, l’Evo obté una estrella Michelin. I un any després, Santamaria obre el seu quart restaurant a l’Estat espanyol, Tierra, al Valdepalacios Hotel Gourmand (Relais & Châteaux).

Al 2008, s’inaugura el seu primer restaurant fora de l’Estat espanyol, Ossiano, a l’Atlantis the Palm, a l’illa artificial The Palm, a la costa de Dubai (Emirats Àrabs Units).

La Guia Michelin d’Espanya i Portugal 2009 atorga a Santi Santamaria un total de set estrelles -tres a Can Fabes, dues al Santceloni, una a l’Evo i una al Tierra-. És el nombre màxim d’estrelles mai atorgat a un xef espanyol.

PRESENTACIÓ DE ‘VALLESOS’

En l’homenatge al cuiner Santi Santamaria, organitzat per la revista-llibre ‘Vallesos.Gent, Terra i Patrimoni’, s’ha presentat als ciutadans aquesta publicació. La revista vol fer descobrir l’ànima del Vallès, mostrant al lector de forma divulgativa el seu patrimoni cultural, històric, etnològic o natural.

La iniciativa està impulsada per l’editorial Gent i Terra, amb Vicenç Relats com a director i Ramon Vilageliu com a editor i es presenta com una singular revista-llibre de 140 planes, per ser col·leccionada, que surt dos cops a l’any i tracta continguts perdurables.

El primer número de Vallesos inclou una glossa de Santi Santamaria i dedica el seu dossier central al Ball de Gitanes i altres danses vives del Vallès.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.