Sant Jordi segons els llibreters del Vallès Oriental

Els responsables de les principals llibreries de Sant Jordi donen a conèixer les seves recomanacions per aquesta diada de Sant Jordi.


El 9 Nou
23/04/2013

ROSA VIÑALLONGA, La Gralla (Granollers)
“Suposo que acabarem venent molt el de la Sílvia Soler”

Rosa Viñallonga, de la llibreria La Gralla de Granollers, destaca dos autors locals per a aquest Sant Jordi: Albert Forns i Marina Martori. El primer acaba de publicar Albert Serra (la novel·la, no el cineasta), que va guanyar el Premi Documenta 2012. “És la seva primera novel·la, personal, jove i amb una visió literària diferent de la normal. És especial”, afirma la llibretera, que també destaca el fet que hagi estat cuinada a Roca Umbert de Granollers.

De Martori recomana el seu últim llibre, també acabat de publicar, M’ha posat a cent el teu consolador vermell. “Té una escriptura fresca i divertida. És aquell tipus de literatura que està ben escrita, que aporta frescor i divertiment. Està bé llegir aquest tipus de novel·les”, afegeix.

Les seves recomanacions es completen amb L’estiu que comença, amb el qual Sílvia Soler ha guanyat el darrer premi Ramon Llull, i amb Don de lenguas, de Rosa Ribas i Sabine Hoffman. Del primer diu que “És un llibre escrit correctament amb una història d’amor que no és tova. Tot plegat és prou consistent i esperançador”. El segon diu que el va llegir per casualitat. “És una novel·la policíaca ambientada a Barcelona el 1952, al voltant de l’assassinat d’una vídua de la burgesia barcelonina. Està molt ben tramada i molt ben escrita”, afegeix.

Viñallonga creu que aquest Sant Jordi acabaran venent molt el de la Sílvia Soler, el de Ken Follet, el Victus d’Albert Sánchez Piñol i continuaran amb les bones vendes de la trilogia de La sombras de Grey. “I després suposo que coses tan tontes com el llibre de Mercedes Milà i altres llibres mediàtics”.

FE FERNÀNDEZ, L’Espolsada (les Franqueses)
“Hi ha petites editorials independents que fan molt bona feina”

Fe Fernàndez es decanta per les autores vallesanes Alba Dedeu (L’estiu no s’acaba mai, Proa) i Pruden Panadès (Cosins de Tarzan, Raig Verd). “El que més m’ha sorprès dels contes de Dedeu són com els planteja, estem acostumats a llegir històries en què apareixen uns personatges que ens duen cap als fets i aquí és a l’inrevés. És cert que els contes requereixen una lectura atenta però si sou pacients la recompensa s’ho val”, diu Fernàndez. Del llibre de la Pruden assenyala que és “un abecedari de records, somnis, memòria d’una Barcelona que la Pruden va viure i on va créixer. Els capítols segueixen l’alfabet. Una delícia”.

D’altres autors destaca Plans de futur, de Màrius Serra, perquè ha fet un gran exercici literari. “Després de Quiet el llistó era molt alt i un cop més el supera amb nota”, afirma la llibretera de les Franqueses, que defineix el llibre com “un calidoscopi de personatges molt reeixit”. Les seves recomanacions acaben amb La buena novela, de Laurence Caussé, “un llibre deliciós, a cavall de les novel·les de misteri i de les novel·les sobre llibres i literatura”. Tot i que creu que la gent del sector s’hi pot sentir identificada en més d’un dels passatges, diu que “és un llibre que farà les delícies dels lectors que estimen els bons llibres, que adoren els personatges, amb qui aniries a fer un cafè, i aquells que els agrada tenir bons llibres entre mans”.

En general, Fernández opina que es continua editant massa i que no es pot assumir el volum de novetats, “Amb tot, hi ha petites editorials independents que estan fent una gran feina, buscant i apostant per la qualitat. Tard o d’hora els llibres troben el seu camí”, conclou.

CARLES PEÑA, L’Illa, de Mollet
“També tenim mediàtics molletans”

Tot i que en general han baixat molt –o semblen haver quedat diluïts entre l’allau de llibres que es presenten per Sant Jordi–, la comarca té una bona representació d’autors mediàtics. Així ho explica Carles Peña, que fa 17 anys que viu el Sant Jordi des de la llibreria l’Illa de Mollet. Autors locals molt coneguts com Jaume Barberà, o Franc Blanco “el de Los 40 Principales, que explica l’experiència com a pare”, figuren entre els exemples que apunta el llibreter.

Peña comença recomanant S’ha acabat el bròquil, del periodista i presentador molletà Jaume Barberà, responsable del programa televisiu Singulars. “Està fet en format entrevista i va desgranant les seves opinions sobre temes d’actualitat”, explica. Peña també recomana el llibre de relats Portes endins, de Carme Ballús, de les Franqueses. “És un recull que ha anat escrivint al llarg del temps. A més l’editorial, Marcòlic, també és de la comarca”, afegeix.

Pel que fa als autors de fora de la comarca, el llibreter destaca Quan Vingui el pirata i se l’emporti, de Lluís-Anton Baulenas. “Des que va publicar La felicitat, ens agrada molt l’autor. En aquest últim fa un retrat del Raval molt actual. És un llibre de qualitat i apte per a tots els públics”, assegura. La tria del propietari de L’Illa acaba amb Els desorientats, del libanès que viu a França Amin Maooulof. “Perquè és un autor que escriu molt bé i a través del retrat dels personatges tenim una bona manera d’entendre el conflicte del Líban. Tot sense ser una novel·la política”, conclou.

ÀNGELS SOLÉ, Compàs (Cardedeu)
“Es publica menys i se selecciona més”

Des de la llibreria Compàs de Cardedeu destaquen d’aquest any que hi hagi dos premis, el Sant Jordi i el Ramon Llull, d’autors tan reconeguts com Màrius Serra i Sílvia Soler. “La crisi del sector fa que en general es publiqui menys i per tant se seleccioni més”, afirma Àngels Solé.

Entre les novetats vallesanes recomana El silenci dels telers, de la historiadora Assumpta Montellà, de Cardedeu, també autora de La maternitat d’Elna. En aquest cas, explica Solé, a partir dels testimonis de dones de totes les edats, es va coneixent com era la vida en l’ambient tancat d’una colònia tèxtil, la relació amb l’amo, amb els altres treballadors… “És un llibre molt recomanable, escrit també des del record i l’emoció de les dones que volen preservar la seva història”.

L’altre llibre comarcal escollit també és de caire històric, Cartes des del front, d’Eloi Vila, de Sant Esteve de Palautordera. “El llibre ens mostra algunes de les cartes que els soldats enviaven des del front o la presó, i les respostes dels seus familiars”. La feina de l’Eloi, afegeix, ha estat triar les cartes i, per tant, els personatges, i situar-les en el context històric concret. “És un llibre també molt emotiu que ens mostra la realitat de la Guerra Civil, de la qual tant s’ha escrit, des de la narració dels protagonistes que expliquen el seu dia a dia, les seves pors, les seves il·lusions…”.

Pel que fa als altres llibres recomanaria sense cap dubte Victus, ara ja traduït al català. “És un llibre divertit, molt enriquidor històricament, tot i que es tracta d’una novel·la i que posa en dubte moltes de les coses que crèiem saber des de 1714. És un llibre amb el qual gaudeixes llegint, tot i que té 600 pàgines, no voldria que s’acabés mai”.

L’altre que recomana és Estimat Miquel, el segon llibre de Lluís Llach, una recopilació de la correspondència i les experiències que van viure junts l’autor i el poeta Martí i Pol. “Amb l’estil distès i amè del cantant anem coneixent com va ser la seva relació i com van anar treballant junts, creant en la distància les cançons de Pont de mar blava i Porrera, entre altres.

MARIA JOSÉ DÍAZ, Àgora (la Garriga)
“Han baixat força les novetats editades”

María José Díaz, de la llibreria Àgora de la Garriga, considera que en general ha baixat força el volum de novetats editades aquest any. “Per contra, s’ha guanyat en qualitat, ja que el criteri és més bo”, afirma.

En aquest panorama, la llibretera no dubta a recomanar un llibre molt local, La Doma, retaule dels garriguencs, editat per l’Associació La Garriga Secreta. “Cada any han fet llibres amb força repercussió. Aquest és més temàtic però està molt ben editat, amb moltes fotografies, il·lustracions i plànols. És un llibre local que està molt bé”. La segona recomanació, tot i que no té una temàtica local, sí que és d’una autora de la Garriga, Núria Boltà, que ha fet el llibre El camí de Sant Jaume a Cerdanya.

D’autors de fora proposa En una sola persona, d’un autor tan consagrat i de referència com John Irving. “És una mena d’autobiografia que val la pena llegir”, afirma Díaz.

També ha optat per un escriptor de Mataró, Manel Subirats, autor de Seixanta mil paraules. Segons la llibretera de la Garriga, és un llibre que està molt ben escrit, sobre la confiança en la pròpia parella”.

Llibreria Alguer Set, de Sant Celoni
El Montseny, font d’inspiració

Joan i Martí Monclús, de la llibreria Alguer Set, de Sant Celoni, pronostiquen que aquest Sant Jordi serà més reivindicatiu. “Han sortit moltes novetats sobre la independència, i això també animarà la festa”, explica Martí Monclús, pare del propietari.

Joan Monclús recomana dos llibres relacionats amb el Montseny: Relats del Montseny, del Grup d’Escriptors del Montseny i Una història poc coneguda del Montseny, de Xavier Cateur i Valls. “És la història d’un mas on anaven a passar temporades intel·lectuals catalans com Joan Maragall, Lluís Millet i Amadeu Vives; i recull poesies, documents i cartes entre els intel·lectuals i la filla de la casa. Un dels llibres que no és considerat comarcal, però que inclou la història de castells situats al Montseny, és una altra de les propostes de Joan Monclús. El poder feudal, els seus agents i el territori. El vescomtat de Cabrera (1199-1423), d’Alejandro Martínez Giralt. “És un llibre de la història del vescomtat de Cabrera, que agafava els territoris de la Selva i part del Vallès Oriental i incloïa els castells de Montclús, Hostalric i Montsoriu”, explica el llibreter. A més, Aquesta publicació està considerada molt important pels entesos en la matèria perquè constitueix la primera recerca que aplega en un volum l’explicació de com era el vescomtat. L’altra mecanògrafa, de Suzanne Rindell, és l’última de les recomanacions que fan els llibreters d’Alguer Set. “És una novel·la negra que passa durant la Gran Depressió i relata la feina d’una mecanògrafa d’una comissaria de policia de Nova York”, expliquen.

AGUSTÍN GUERRERO I VALLE CASADO, La Ginesta, de Caldes de Montbui
“T’ho jugues tot en un sol dia”

Les vendes de llibres de Sant Jordi poden suposar fins a un 15% de la facturació anual de llibreries com La Ginesta, de Caldes. Segons els propietaris hi ha una gran expectació, però també hi ha molt neguit i molta tensió editorial. “A diferència de la Feria del Libro de Madrid, que dura 15 dies, aquí és com un petard, tant per als llibreters com per a les editorials: t’ho jugues tot en un sol dia. A més, hi ha expectativa perquè l’any ha començat amb les vendes aturades”, explica Valle Casado, responsable de la llibreria des de fa 22 anys, juntament amb Agustín Guerrero.

La llibretera de La Ginesta destaca el llibre Quan no te’n vas, de Pau Joan Hernández, de Bigues i Riells. “És un autor especialitzat en tema juvenil i un excel·lent traductor”, explica Guerrero. La següent recomanació és un llibre de poemes de Josep Checa, nascut a Caldes i que actualment encara està molt vinculat a la població per la família: Els arbres que no conec. “És una poesia intimista moderna i un llibre positiu de cara a la superació del càncer”, destaca Guerrero.

Pel que fa als llibres d’àmbit general, Valle Casado recomana Un paraiso inalcanzable, de John Mortimer, considerat una mena de Dickens modern. “És un llibre fantàstic, d’humor anglès. És una descripció de l’Anglaterra de postguerra fins al thatcherisme”, explica la llibretera. El llibre està traduït per Magdalena Palmer.
Intemperie, la novel·la de l’escriptor novell Jesús Carrasco, és una altra recomanació dels llibreteres calderins. “Per ser una primera novel·la té molta qualitat. És un cant a la infància: la supervivència és el tema principal en un món real”, conclou Agustín Guerrero.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 895 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't