Un conte de Teresa Giménez recull la història de l’escola a Santa Eulàlia

Camí a l’escola, el darrer conte de Teresa Giménez, de Santa Eulàlia de Ronçana, té uns components que el fan diferent als que havia fet fins ara.


El 9 Nou
10/06/2016
Santa Eulàlia de Ronçana

El nou conte, que es va presentar divendres a la biblioteca Joan Ruiz i Calonja, és fruit d’un treball de recerca i recuperació de la memòria del poble.

El projecte va néixer amb motiu del cinquè aniversari de la biblioteca del poble, que està situada on hi havia el pati de les escoles, i l’encàrrec que li van fer a Giménez de fer un conte. L’escriptora va voler anar una mica més enllà, donant-li un toc original, i es va dedicar a investigar la història de l’escola a Santa Eulàlia. “Estirant el fil em va portar a finals de 1800, quan s’estudiava en habitatges com Sant Simple, Can Mallorca o Ca l’Hostaler, passant per la construcció de les Escoles de la Sagrera el 1915 fins aproximadament el 1964, quan es van inaugurar les escoles del Rieral”. Giménez va buscar informació a l’anuari local, “tot i que hi ha poques coses escrites de les escoles”, i també en la gent gran del poble. “Al final només reflecteixo unes pinzellades de com els nenes i les nenes feien classe per separat, sobre les classes amb 60 nens, els pentinats que portaven o els professors més importants”, explica Giménez, que també ha recuperat fotografies antigues, les quals formen part de les il·lustracions combinades amb algun dibuix dels protagonistes, la Laia i el Gerd, el follet. Aquest, precisament, és el que ajuda la nena a fer un viatge en el temps i saltar a diferents èpoques. “Amb tot aquest material, el que havia de ser un conte de 24 pàgines ha passat a un de 40 per a petits i grans”. Giménez diu que els nens podran conèixer part de la història del poble que ells no han viscut, mentre que els grans podran recordar els temps passats.

A la presentació hi van assistir tant gent gran com infants. Hi van participar des de la colla dels Gegants, ja que el follet Gerd és el gegant del poble, fins a alumnes de les dues escoles, la contacontes Elisenda Moré, el Club Fantàstida que va representar el conte, i el Teatre Nacional del Tenes (TNT), que va fer un tast de l’obra El florido pensil.

L’Ajuntament s’ha encarregat de publicar el llibre, que sortirà el 10 de juny, primer a La Fàbrica i al mateix ajuntament, i després a les llibreries Can Ferrer de Santa Eulàlia, i La Gralla de Granollers.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 97 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't