Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Un No-Do de 1951 mostra la fabricació de gel a l’Avencó

La digitalització dels fons fílmics del No-Do (Noticiarios y Documentales Cinematográficos) ha permès descobrir una pel·lícula sobre fabricació del gel a tocar dels pous de glaç de l’Avencó, situats al terme de Tagamanent, però sempre vinculats a la història d’Aiguafreda i els seus habitants.

  • El 9 Nou
  • 14/02/2016 | 10:00
  • 0

“Sempre hi havia treballat molta gent d’Aiguafreda”, explica Jaume Oliver, tècnic de Gestió de Projectes de l’Ajuntament del municipi.
Aquestes imatges formen part del No-Do número 432, datat del mes d’abril de 1951. Encara que fins ara es disposava de moltes fotografies de l’activitat de l’extracció de gel, aquesta és l’única pel·lícula que es coneix. Tenint en compte que la darrera data d’extracció de la qual es té constància és la de la campanya de l’hivern 1948/1949, es podria tractar d’escenes filmades en algun any anterior i muntades posteriorment per a la seva projecció.

El reportatge, que en el programa de mà del noticiari es presentava amb el títol Hielo Natural. Un reportaje en el pueblo catalán de Ayguafreda-Los antiguos pozos de la nieve, és un document sense veu de poc més d’un minut que, tot i la curta durada, s’hi poden veure les principals tasques en l’aprofitament del gel: el moment de serrar les lloses a la bassa, el transport amb carros i l’emmagatzematge als pous. També s’hi pot veure la tasca de picat del gel sobrant.

Oliver afirma que es tenia constància de la seva existència, segons les referències de la memòria històrica, però no s’havia localitzat mai. “Probablement hi hagi més tresors petits com aquest”, diu.

La pel·lícula es pot veure a l’enllaç http://www.rtve.es/filmoteca/no-do/not-432/1487211/.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.