Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Una casa de Granollers, a la XV Biennal de Venècia

La ja premiada i reconeguda casa del carrer Barcelona, 50, de Granollers, de l’estudi HArquitectes, ha sumat aquests dies un nou reconeixement.


Aquest habitatge, que també dóna al carrer Ricomà, ha estat seleccionat en la categoria de Reassignments del Pavelló Espanyol en la XV Biennal de Venècia. “Podem dir que és el premi més important d’Espanya d’arquitectura, si més no, el de més ressò internacional”, ha explicat a EL 9 NOU el granollerí David Lorente, un dels quatre arquitectes socis de l’estudi, amb seu a Sabadell. L’aparellador de l’obra ha estat Ramon Anton, també de Granollers. En aquesta biennal, cada pavelló tria el que hi exposa. “El d’Espanya va apostar per fer una selecció amb les que considerava les millors obres fetes aquests últims anys, entre les quals hi ha hagut aquest projecte de Granollers”. De l’estudi HArquitectes també es va escollir el projecte de la residència d’estudiants ETSAV, a Sant Cugat del Vallès.

La temàtica d’aquest any del pavelló espanyol gira al voltant “d’una arquitectura més autèntica, més fidel a la construcció i menys a la forma, una arquitectura més allunyada de les grans idees i més propera a les grans realitats, amb gent que treballa amb la matèria més sensible, de forma més artesanal. A més, han tingut en compte els despatxos més potents pel que fa a petites solucions”.

I en aquest àmbit encaixa perfectament l’estudi de Sabadell, i, en concret, el projecte de la casa de Granollers. “Un dels reptes era donar-li a aquesta casa, amb dos blocs i que dóna a dos carrers, una unitat atmosfèrica i ambiental”, ha explicat Lorente. “Malgrat que la casa és llarga, ha estat treballada amb els mateixos elements i així no es perd l’atmosfera única. En passar d’un bloc a l’altre no tens la sensació d’estar en una altra casa”.

L’altre tret “potent” d’aquest cèntric habitatge de Granollers ha estat el matèric i constructiu. “En aquesta casa els materials s’ensenyen, es veu la realitat del que és, sense tapar ni camuflar, els espais apareixen amb tota la seva essència”. Lorente considera que és una casa autèntica, el que es veu és el que és”. Per això, utilitza el totxo per al pati de l’entrada i per a la mateixa cuina que hi ha al costat, tot i que en aquest cas estan pintats de blanc, però conservant la textura. La fusta que cobreix els terres i algunes parets de la casa està tractada però no envernissada, i s’aconsegueix així un ambient més natural. “Ens agrada molt utilitzar els materials tal com són”, afirma l’arquitecte.

Tot i que en aquesta casa el concepte arquitectònic ha estat molt valorat, l’aspecte energètic també hi té un paper rellevant. “Hi ha patis bioclimàtics que ajuden a la concepció global energètica de la casa”. El sostre de la cuina, d’altra banda, està concebut com una sèrie de tubs que funciona com un sistema de refrigeració.

Els diferents espais de la casa s’estructuren per donar pas a altres espais i s’eviten passadissos i distribuïdors, “com en els palaus antics, en què vas directament d’una estança a una altra. Són realitats diferents que beuen d’una atmosfera conjunta, on domina el totxo i també molta vegetació als patis”.

La casa, propietat de l’empresari Víctor Font Manté i Esther Arnan Martos, té més de 600 metres quadrats construïts. Pel carrer Barcelona hi ha planta baixa i dos pisos, i pel Ricomà, planta baixa i un pis. A la banda del carrer Barcelona, els arquitectes es van trobar amb una façana del segle XVI que van decidir conservar. “Tot i que el que estava protegit només eren les dues finestres, ens va semblar que tota la façana era un valor a mantenir”. Per això, van construir una nova façana interior separada per l’antiga per un pati semicobert. “Això ens permet tenir la cuina a la planta baixa amb molta claror i aïllada del carrer”.

PREMIADA ARREU

Precisament, el fet de conservar la façana va ser mereixedor d’un reconeixement per part de l’Ajuntament de Granollers, a proposta de la Comissió de Patrimoni. Es va destacar la utilització de nous materials de tancament que reforçaven, amb una imatge de sobrietat i modernitat, el valor arquitectònic d’una façana del segle XVI.

Aquest, però, no és l’únic premi que ha rebut la casa darrerament. Enguany també ha estat premiada a la XII BEAU Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme, a la X BIAU Biennal Iberoamericana d’Arquitectura u Urbanisme. També ha obtingut el Wienerberger Brick Award, a Viena. D’altra banda, a Alemanya ha guanyat el segon premi Häuser Award 2016, i ha obtingut el Premio de Arquitectura de Ladrillo Hispalyt en la seva 13a edició. L’any passat també va quedar finalista als premis FAD.

A més, ha sortit en publicacions, algunes més especialitzades que altres, de tot el món, des del Japó fins al Canadà, passant pels Estats Units o l’Àfrica. L’any passat va ser una de les més visitades en webs d’arquitectura.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.