Una plaça en evolució

La transformació que ha experimentat la plaça de la Corona de Granollers des de finals del segle XIX fins als anys 70 queda documentada en l’exposició fotogràfica que acull el vestíbul de l’Ajuntament fins al 12 d’agost.

El 9 Nou
14/05/2016

Les imatges pertanyen als fons i les col·leccions de l’Arxiu Municipal, i són fetes pels fotògrafs Antonio Alcalde, Joan Guàrdia, Postius, Lucien Roisin, Lluís Tintó i Tomàs Torrabadell, a més d’autors desconeguts. L’exposició, com en altres ocasions, es complementa amb més imatges al portal de l’Arxiu Fotogràfic i a la pantalla instal·lada al principi de la mostra.

La plaça de la Corona, situada entre els carrers Josep Anselm Clavé i Alfons IV, és fruit del creixement urbanístic que Granollers va experimentar a partir de 1848, quan es va obrir la carretera de Barcelona a Ribes. Al llarg de l’any s’ha anat transformant amb diferents reformes urbanístiques, fins al moment actual, en què ha quedat integrada en l’illa de vianants de Granollers.

En un principi, la carretera dividia aquesta plaça en dues meitats i s’hi circulava pel mig. El 1929, però, s’hi va fer la primera transformació, supervisada per l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall, a partir de la construcció d’un monument en record dels morts a la Guerra de l’Àfrica, obra de Vicens Navarro. Es tractava d’un grup escultòric sobre un pòdium amb base de pedra, coronat per la Victòria que, actualment, es conserva a l’entrada del Cementiri Municipal. Per això, es va tancar al trànsit el pas central, i els vehicles van haver de circular pel voltant de la plaça. El monument es va enderrocar al principi de la Guerra Civil.

El 1952, i al mateix lloc i promogut pel govern franquista, es va instal·lar un altre monument en record dels caídos, en forma de creu. El 1966 es va traslladar al costat est de la plaça i es va tornar a obrir l’antic pas central.

Més enllà d’aquests canvis de trànsit i monuments, la plaça de la Corona també ha estat seu de l’Orfeó Granollerí i durant la guerra va servir com a dipòsit temporal de les peces artístiques salvaguardades.

PLATANERS CARACTERÍSTICS

També són característics de la plaça els seus plataners, que encara s’hi mantenen, igual que un dels quatre repartidors de la Societat Mina d’Aigües de Granollers, de Pere Maspons, que proveïa aquest sector de la ciutat quan encara no hi havia aigua corrent a les cases. Durant anys, al seu voltant hi va haver un quiosc, que es va desmuntar el 1991.

D’altra banda, durant uns anys la plaça va acollir diversos actes festius vinculats a la Fira i Festes de l’Ascensió, i a la festa major. Des dels anys 50 fins al 1966 s’hi va instal·lar la tribuna d’autoritats de la desfilada de l’Ascensió, i també acollia alguns estands de la fira. Per la festa major, s’hi instal·laven atraccions com els autos de xoc.

El nom de plaça de la Corona fa al·lusió a la Corona d’Aragó, però no sempre ha tingut aquest nom. En diferents èpoques es va dir plaça de la Llibertat, o popularment, plaça del gra. També plaça d’Àngel Guimerà o plaça de los Caídos, però amb l’arribada de la democràcia va recuperar el seu nom tradicional.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 885 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't