Uns gegants aventurers

“Un dia vam descobrir que els gegants es poden dur a tot arreu, i des de llavors compartim aquestes mogudes amb tothom qui ens acompanya”, diu Jordi Deumal, president de la Colla de Geganters i Grallers de Sant Celoni.

El 9 Nou
04/11/2015

Ja fa una pila d’anys que en Martí i la Maria del Puig, els gegants, van més enllà de les cercaviles pels carrers i les places del municipi. Ells dos, juntament amb el Gegantó, també participen en curses populars i ascendeixen als cims de les muntanyes més altes i emblemàtiques de Catalunya. “Som una colla que sempre ens ha agradat fer coses diferents; barregem els mons de la cultura, l’esport i la natura”, diu.

Deumal explica que la cultura dels gegants massa sovint es redueix a les cercaviles pel poble i amb aquestes accions volen “ensenyar-los al món”. “Tot i que a vegades ens diuen que estem una mica sonats, creiem en el que fem, ho preparem bé i ens ajudem”, diu. Per tirar endavant aquestes aventures carregant els gegants reconeix la importància de treballar en equip, tenint en compte que no tothom està preparat per segons quins reptes físics. “Hi ha gent que prepara menjar, n’hi ha que porten els pesos o els que fan fotografies, tots són importants”, diu.

DE LA CURSA DE LA FAM A LA PICA D’ESTATS

La primera cursa on van participar va ser a la Cursa Contra la Fam, el 1988. Des d’aleshores, un reguitzell de caminades i proves populars han anat omplint el currículum d’aquests gegants. Més recentment, la colla ha participat en curses de resistència. El 2012, juntament amb la Maria del Puig, van acabar la Marató de Barcelona; i el 2014, amb el Gegantó, van recórrer els 100 quilòmetres de la cursa solidària Oxfam Trailwalker. A banda, el 2010 van fer el Camí de Sant Jaume.

A tot plegat cal sumar-hi les vegades que han tocat el cel pujant a cims com el Canigó, el Puigmal, el Pedraforca i el Turó de l’Home. L’última fita que ha ampliat la llista de gestes ha estat l’ascens al cim més alt de Catalunya, la Pica d’Estats: són els primers gegants que el coronen. Uns 30 membres de la colla van formar part de l’expedició i, carregats amb els gegants desmuntats, van necessitar set hores per fer el cim. Per Deumal, aquesta ha estat la gesta més dura. Tot i això, va valer la pena per “portar Sant Celoni al cim més alt de Catalunya”, diu.

Pel que fa al futur, Deumal reconeix que sempre hi ha reptes que els volten pel cap però li agradaria que fos “la gent nova, els propers relleus, els que agafin la responsabilitat en les properes fites”, apunta.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 418 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't