Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Yolanda Preseguer, de la Garriga, obté el diploma de Mestra Artesana

Amb només 16 anys, Yolanda Preseguer, de la Garriga, va començar a treballar en una carnisseria de Tona, a Osona. Amb 20 anys, ja va comprar La Perla, una de les carnisseries i cansaladeries més populars de la Garriga.

  • El 9 Nou
  • 24/08/2016 | 16:00
  • 0

Al cap de 14 anys, va ampliar el negoci a l’Ametlla, per satisfer i apropar-se a la nombrosa clientela que venia expressament del municipi veí a la Garriga a comprar-li la carn i que es trobava amb la impossibilitat d’aparcar prop del local.

Després de més de 25 anys de dedicació a l’ofici, Preseguer, ara amb 42 anys, ha rebut el diploma de Mestra Artesana Alimentària, atorgat per la Generalitat com a mostra de reconeixement del “mestratge excepcional amb el qual l’artesà exerceix el seu ofici”, segons el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

“Des de l’oficina del gremi em van trucar per dir-me que havia estat escollida. Ningú ho va veure, però vaig plorar d’alegria”, comenta Preseguer. “Al final acabes veient que tots els esforços i la innovació tenen una recompensa”, explica la carnissera d’un negoci amb més de 60 anys d’història. Abans que Preseguer comprés el local, dos matrimonis diferents van portar la botiga.

La vallesana, des d’un principi, va apostar per les barreges trencadores i pels productes artesans i de proximitat. La diversitat de productes és un dels aspectes que diferencien la carnisseria de Preseguer de qualsevol altra. En cru, té més de 30 tipus de botifarres i 43 varietats d’hamburgueses. Pel que fa al producte cuit, elaboren, per exemple, 14 tipus de botifarra d’ou. A més, cada setmana s’ofereix un producte nou i un altre de temporada, que pot ser botifarra farcida amb diferents ingredients: festucs i gerds, xocolata crocant, alls tendres, carxofes, escalivada, formatge rocafort… “La novetat d’aquesta setmana és la botifarra crua amb maduixa i menta i la botifarra d’ou amb llima i menta. Intentem experimentar sempre. Als nostres clients els agrada veure que hem fet alguna cosa nova, i això per a nosaltres és molt gratificant”, comenta la vallesana. Preseguer també ha tingut cura d’evitar els additius i els conservants i no s’ha oblidat dels que tenen problemes com la celiaquia i la intolerància a la lactosa. Per això té productes sense llet ni ou i sempre té fuet de gall dindi i botifarres de pollastre per als que no poden o no volen menjar cansalada ni porc. La Perla s’ha anat especialitzant en carns selectes amb denominació d’origen i productes elaborats artesanalment. “Tenim molta carn del Vallès. La vedella és de Castellterçol i el pollastre, de les Franqueses”, assenyala Preseguer. Els calçots els compren de la Garriga, així com el bull, que és el producte estrella de la botiga. “No comprem productes ja fets, tot ho cuinem nosaltres. Això fa que els sabors es potenciïn de veritat”.

La Perla també ha estat inclosa a la llista dels 60 productors artesans del Vallès Oriental que ha elaborat el Consell Comarcal. També hi són els garriguencs Isidre Catafal, productor de mongeta, i Carles Nualart, productor d’oli. Per presentar-se a la convocatòria, Preseguer va haver d’enviar documents que demostressin haver treballat un mínim de 15 anys en l’ofici, haver participat en demostracions i tallers, haver sortit a la premsa i, en definitiva, haver aportat alguna cosa nova que hagi fet evolucionar l’ofici. Preseguer és la segona artesana vallesana premiada per la Generalitat enguany. Tal com va avançar EL 9 NOU fa dues setmanes, el joier de Cardedeu Alfons Riera va rebre un dels Premis Nacionals d’Artesania per la seva llarga trajectòria i aportació en la metodologia de l’aprenentatge de l’ofici.

Comentaris

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.