El desfibril·lador del camp del Canovelles permet reanimar un noi que pateix una aturada cardíaca

J.B., de 20 anys, de Ripollet i que participava al torneig de futbol La Botifarra Amiga el divendres 8 de juliol al camp municipal de Canovelles, va patir una aturada cardíaca i va poder ser reanimat gràcies al fet que la instal·lació disposa d’un desfibril·lador.


El 9 Nou
08/08/2016

“Aquest noi va tenir molta sort que hi hagués desfibril·lador. Si no, jo crec que no ho hauria explicat”, considera Joana Orive, una de les infermeres que va participar en l’assistència i que destaca la tasca de les diverses persones que van atendre el pacient. “Va ser una feina en equip que es va fer bé i per això el noi va sobreviure”, subratlla.

En un moment donat del partit J.B. va començar a patir convulsions. “El vam posar de costat i, quan va deixar de convulsionar, va entrar en aturada cardíaca. Un membre de la Creu Roja i un noi de Canovelles, George Gabriel, li van començar a fer la reanimació manual, però no reaccionava. Llavors vam demanar el desfibril·lador, i Irene Pérez, una altra infermera, i jo l’hi vam aplicar. Amb la primera descàrrega ja va reaccionar, però encara estava inconscient. Llavors vam seguir durant un minut o un minut i mig amb el manual, fins que finalment va obrir els ulls i va demanar per la seva xicota i després pels seus pares. Llavors vam poder respirar tranquils. Hi havia moltíssima tensió: el camp estava ple i tothom en silenci”, explica Joana Orive, que afegeix que el pacient va estar uns dos minuts sense pols. Després de la reanimació, J.B. va ser traslladat a l’Hospital de Granollers, on va ingressar conscient i s’hi ha estat uns dies. L’alcalde de Canovelles, Josep Orive, el va visitar l’endemà i es trobava bé.

La UE Canovelles va adquirir el desfibril·lador fa quatre anys. “Va ser una de les primeres coses que vam fer quan vam entrar”, explica el president, Jordi Quintana. Aquest és el primer cop que s’utilitza. Durant aquest temps, s’han fet cursos de formació per als monitors.

CLUBS CARDIOPROTEGITS

Granollers, la Torreta, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia, Bigues i Riells, Caldes o Mollet, per posar només uns quants exemples, són algunes de les localitats vallesanes que disposen de desfibril·ladors en els respectius camps de futbol. La gran majoria en tenen, i Mollet és un dels municipis vallesans més cardioprotegits: l’Ajuntament va instal·lar desfibril·ladors en set equipaments municipals.

En l’última assemblea de la Federació Catalana de Futbol, l’últim dissabte de juny a Igualada, l’organisme va aprovar per unanimitat l’obligatorietat d’instal·lar aquests aparells a tots els camps de futbol. D’aquesta manera, l’ens assessora els clubs per posar-los en contacte amb diverses empreses que en fabriquen. Fins ara, al Vallès Oriental pràcticament no hi ha hagut casos d’aturada cardíaca en instal·lacions esportives. L’última de la qual es té constància va passar fa dos anys a Caldes, i el pacient va poder ser reanimat i traslladat a un centre hospitalari. A Catalunya es produeixen 10 morts diàries per aturada cardíaca.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 893 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't