Ferran Solé torna a fer un gol miraculós i classifica el Fraikin pels quarts de final, onze anys després

Un gol de Ferran Solé a nou segons del final ha permès al Fraikin BM Granollers classificar-se pels quarts de final de la Copa EHF, onze anys després, gràcies a un empat a 24. Els de Carlos Viver passen com a segons de grup amb set punts, els mateixos que la temporada passada els van deixar fora.

28/03/2016

Els granollerins sabien, abans de començar el partit, que només els valia la victòria -per quedar primers- o l’empat -per quedar segons- i han començat amb força, marcant distàncies amb un 3-0 esperançador. Però l’Aalborg, que s’havia desplaçat fins a Granollers amb només onze jugadors li ha complicat, i molt, la vida als de Carlos Viver. Després del 3-0 l’estrella de l’Aalborg, Sander Sagosen, li ha forçat dues exclusions pràcticament seguides a Marc Garcia -Viver l’ha hagut de reservar- i l’equip danès ha aconseguit retallar les distàncies fins aconseguir empatar a sis.

L’esforç per arribar a l’empat els ha passat un xic de factura just després; el Fraikin ha aconseguit el màxim avantatge de tot el partit a partir d’aquest moment, amb un parcial de 5-0 que els ha posat amb un 11-6 a favor -les aturades d’Almeida han estat claus en aquesta fase de partit-. L’Aalborg però, no s’ha rendit; Sagosen ha pres la batuta del seu equip i el Fraikin ha vist reduït el marge fins els dos gols (12-10), malgrat que Ferran Solé, de penal, ha permès arribar al descans amb tres gols de diferència.

NERVIS, PRECIPITACIÓ I APOTEOSI FINAL

La segona meitat ha començat amb dos atacs seguits fallats per cada equip i un posterior intercanvi de gols que ha mantingut els granollerins amb tres gols de marge. Però a partir del 15-12 els de Viver s’han quedat sense idees en atac. El porter Soren Westphal s’ha convertit en un autèntic mur -aturades a la primera línia, als extrems, a Figueras o de contraatac- i, de mica en mica, l’Aalborg li ha anat menjant terreny als de Viver fins a capgirar el marcador.

Viver ha aturat el partit amb 15-16 i Solé ha aconseguit empatar tot seguit. Però el patiment no ha acabat perquè l’Aalborg ha seguit apretant -Westphal seguia fent de les seves sota els pals- i ha arribat a un màxim avantatge de quatre gols (16-20). Els nervis cada vegada eren més presents en l’atac granollerí; els braços s’encongien i la precipitació ha fet perdre més d’una possessió d’atac.

Un gol de Marc Cañellas ha tallat la sequera i els granollerins, empesos per l’afició, s’han refet i han aconseguit empatar a 22. Amb 22-23 i en superioritat numèrica, el Fraikin ha fallat dos atacs i l’Aalborg s’ha escapat de nou amb dos gols de marge (22-24). Ni una segona exclusió -les dues últimes de l’Aalborg per obstaculitzar la posada en joc del Fraikin- ha permès els de Viver apropar-se; Westphal li ha tret dos llançaments seguits a Ferran Solé des de l’extrem i semblava que el partit s’escapava. Després d’un temps mort de Viver, Resina ha fet el 23-24. Almeida ha aturat el següent llançament a Engelbrecht i Solé, a nou segons del final, ha fet l’empat miraculós -com la temporada passada contra l’Sporting de Portugal. Quedaven nou segons i l’Aalborg ha atacat amb porter-jugador però Zeba Pacheco ha bloquejat el llançament de Tvedten i, sense temps per més, el Palau va explotar d’alegria.

Onze anys després, el Fraikin torna a ser a uns quarts de final de l’EHF.

“L’equip ha lluitat fins el final davant un equip amb molta qualitat individual i que ha dominat el ritme del partit tot i les nombroses baixes que tenien. Ells han aconseguit arribar a un final de partit amb resultat apretat i ells, aquí, es trobaven més còmodes”, ha explicat Viver al final del partit. “Ells s’han hagut d’exprémer al màxim degut a les baixes però tenen una primera línia molt bona amb Sagosen, Larsen, Jörgensen i s’han sabut dosificar bé”, ha afegit. “Hem de ser conscients de l’equip que tenim i del que hem aconseguit”, apunta. Viver ha admès que la responsabilitat li ha pesat a tot l’equip en certs moments de la segona part però que no li ha pesat a Solé en el llançament que ha suposat l’empat final. “En aquell moment no li ha tremolat el braç. Ha tornat a ser el Ferran de les grans ocasions”, ha afirmat. “No ens hem rendit i hem tornat a aconseguir una fita històrica”, referint-se al fet que és la primera vegada que l’equip supera una fase de grups. Sobre els possibles rivals -Silkeborg o Chambery- Viver no té cap preferència. “Ni aquests dos o Göppingen o Saint Raphael, que ens podien haver tocat com a primers de grup, seran rivals fàcils. La llàstima és que perdem el factor pista”, ha acabat dient, agraint també el suport del Palau, que ha estat el de les grans ocasions amb 2.300 espectadors.

Fitxa tècnica:

Fraikin BM Granollers: Almeida, Arnau Garcia (1), Figueras (3), Solé (10, 4p), Cañellas (4), Resina (2) i Márquez (1) -set inicial-; Teixeira (1), Porras, Blanxart, Marc Garcia, Ferrer, Pérez (1) i Pacheco (1).

Aalborg Handball: Westphal, Sagosen (7), Slundt (1), Larsen (5), Tvedten (3), Engelbrecht (3) i Jensen (1) -set inicial-; Jörgensen (4), Gustafsson i Bang.

Àrbitres: Laurynas Mykolaitis i Gytis Sniurevicius (Lituània), regular. Exclusions: Marc Garcia (2) del Fraikin BM Granollers i Engelbrecht (2), Larsen (2) i Tvedten de l’Aalborg Handball.

Parcials: 2-0, 3-1, 5-3, 9-6, 11-8 i 13-10 -descans-; 14-11, 16-16, 16-18, 19-21, 22-23 i 24-24 -final.

En aquesta enquesta han votat 876 persones.