La Marató del Montseny es converteix en actiu turístic

Pràcticament una quarta part dels 900 inscrits en la quarta edició de la Marató del Montseny (MdM) del 9 de novembre són de fora Catalunya.

El 9 Nou
02/11/2014

Això fa que sigui la cursa de muntanya amb més impacte econòmic pel perfil de corredors que hi participen. Les altres curses del Baix Montseny amb una tirada important, la Fem Sui de Sant Antoni de Vilamajor (180 persones, diumenge passat) i la Trail Sant Esteve (al maig/juny i en la darrera edició amb prop de 1.000 corredors), els participants són sobretot de la comarca i de l’àrea metropolitana de Barcelona i la despesa econòmica que fan es concentra en un únic dia. En els diversos casos, però, el sector terciari celebra que hi hagi aquestes proves. El municipi que en surt més beneficiat és Sant Esteve, amb la MdM i la Trail.

La MdM des de l’inici ha portat corredors de fora, però va ser a partir de l’any passat –amb el creixement exponencial de 450 a 900 corredors– quan es va començar a notar en les pernoctacions. Aquest any encara tindrà més impacte pel fet que la Marató serà el Campionat d’Espanya de Clubs, que es disputa en aquest únic dia. El gruix més important d’esportistes ve de Mallorca, amb pràcticament 100 persones de tres clubs diferents.

La majoria d’hotels, hostals i cases de turisme rural de Sant Esteve, Montseny i Fogars de Montclús tenen l’aforament pràcticament ple des de l’estiu per a la nit de dissabte 8 de novembre, si bé encara hi ha algunes habitacions lliures. La nit de divendres, en canvi, l’ocupació volta el 70%. “Les dues cases que tinc –11 places– les tinc llogades des de l’agost a uns nois de Mallorca. Per la Marató sempre ho tinc ple. A les altres curses es nota una mica però no s’omple”, diu Jaume Planas, propietari de Can Toni de Fogars, que destaca la importància del turisme esportiu: “És molt bo, encara que només sigui per un cap de setmana. De tant en tant ja anem omplint, però va tot a batzegades…”. L’efecte de la Marató també es deixa notar en altres poblacions del Vallès Oriental, però d’una manera més suau com a Sant Celoni, Cardedeu o Granollers. Amb la Trail també hi ha alguns participants –sobretot famílies perquè els nens participen a la Mini-trail de dissabte– que es queden a dormir però l’ocupació no deixa de ser similar a la d’un cap de setmana normal.

BARS I RESTAURANTS, ELS QUE EN TREUEN MÉS RENDIMENT

Els establiments de restauració són els que en surten més ben parats perquè es beneficien de l’impacte de totes les curses, més enllà de si la gent fa nit o no, i de les activitats prèvies que s’organitzen en dies anteriors, sobretot pel que fa la MdM, i que també atrauen a un nombre important de gent. “Quan hi ha cursa hi ha molt moviment durant tot el cap de setmana. I es nota, es nota molt, i contents que n’estem”, diu Joan Alba, un dels propietaris del bar La Fonda de Sant Esteve.

En altres curses com la Travessa del Montseny, organitzada pel Club Excursionista Caminaries de Vilamajor, igual que la Fem Sui, l’impacte pràcticament és zero perquè les característiques de la prova impedeixen que n’hi hagi. La Travessa té sortida a Aiguafreda i final a Gualba, on els participants són retornats a la sortida amb autobusos

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't