Llibertat per córrer

La Mitja Marató és molt més que una prova esportiva. Cada un dels 10.000 atletes que hi participen corren per autosuperar-se i compartir l’experiència amb la multitud d’atletes. Els participants del centre penitenciari Quatre Camins no en seran una excepció.

El 9 Nou
07/02/2016

Tots els corredors de la Mitja Marató de Granollers destaquen la sensació d’eufòria que produeix sentir-se part de la cursa. Però si aquesta sensació és intensa per a qualsevol, encara ho és més per a les persones que estan privades de llibertat. És el cas del grup de set interns del Centre Penitenciari Quatre Camins que enguany participaran a la Mitja.

“Quan surten a la Mitja se senten un més dins la multitud. Trenca barreres, diferències i estigmes”, explica Roger Estapé, tècnic del centre penitenciari des de fa 12 anys. És el cas de José, de 29 anys, que mai havia practicat esport i s’hi va aficionar mentre estava intern. Va començar a exercitar-se al gimnàs del centre i aviat va veure que sortir a córrer li aportava més satisfacció que l’exercici amb peses. Ara ja fa un any que corre de manera continuada i l’activitat esportiva forma part de la seva vida. Fins i tot aprofita les sortides de permís per anar a córrer pel seu compte. Per ell la Mitja serà la seva primera competició i té molt bones expectatives: arribar a la meta en menys de dues hores. Per aconseguir-ho, José s’ha preparat de valent juntament amb el seu company William Noel Portillo Gámez, de 28 anys, que ja té experiència en altres curses com els 10 km RACC. “Vaig sortir dels últims i tot i així volia arribar entre els primers. És ambició, dóna fam de victòria. Per mi córrer és vida. Et sents alliberat i quan acabes et sents bé amb tu mateix”, explica.

A més d’aprofitar les sortides programades per entrenar que organitza el centre, els interns també corren en dies alterns una hora i mitja pel pati del seu mòdul. Amb tot, segons explica el tècnic de la presó, no és l’entrenament ideal per preparar-se curses com la Mitja. “A dins és complicat per falta d’espai. Hi ha una petita pista per fer esport, però per treballar curses de resistència és necessari sortir a l’exterior”, explica Estapé. Per aquest motiu, els diumenges al matí el centre organitza sortides per als reclusos a l’exterior. Hi ha un grup d’unes 20 persones que corre tots els diumenges al migdia perquè molts d’ells tenen activitats al centre durant la setmana o fins i tot treballen fora del centre. Aquestes sortides són d’uns 10 km i quan s’acosta alguna competició es fa alguna altra sortida abans pels voltants del centre penitenciari. Jordi Bartrés, monitor d’esports de cap de setmana, explica que quan s’acosta alguna prova van incrementant el temps d’activitat. Així, davant la proximitat de la Mitja, diumenge passat van fer 17 quilòmetres. “Tenim la limitació que només sortim un cop a la setmana i molts interns estan de permís. Té molt mèrit acabar-la en aquestes condicions d’entrenament”, diu. Tot i així, Bartrés calcula que els set atletes que hi participaran la faran entre 1:40 i 1:55 minuts.

Roger Estapé explica que les sortides a l’exterior, sigui a través de l’esport o d’altres disciplines, són essencials per la reinserció. “Sense el nexe amb l’exterior no tindria sentit. Les relacions que es generen dins del centre no són les mateixes que després es troben al carrer. La idea és que quan surtin siguin capaços d’integrar-se”, afirma.

Per logística, només poden participar a la Mitja Marató de Granollers set interns. Només tenen una furgoneta per poder fer el desplaçament i han d’anar acompanyats per dos professionals de Quatre Camins. Amb tot, no sempre són el mateix grup de corredors, ja que estan en procés de sortir. Els presos que poden fer sortides són els que ja fa un cert temps que són al centre i tenen permisos favorables. Sortides com la Mitja reforcen aquest procés. Per aquest motiu, el grup no sempre és el mateix, ja que, després de poc temps, ja estan en llibertat.

Els reclusos de Quatre Camins que compleixen aquest criteris, a banda de la Mitja Marató de Granollers, també poder participar en altres competicions com la Mitja de Montornès, la cursa del RACC o els 10 km de la Llagosta. Segons expliquen els tècnics esportius, tot això és possible gràcies a la bona predisposició a la direcció del centre i a col·laboradors com l’atleta l’Albert Caballero, que fa de nexe entre la presó i les curses. Roger Estapé afirma que el centre penitenciari de la Roca és el centre de Catalunya que fa més activitats a l’exterior. Pel que fa a l’àrea esportiva també hi ha un equip de futbol sala federat i també realitzen altres activitats d’handbol, bàsquet, tennis o pàdel.

La vocació de Quatre Camins és mantenir la interacció amb la societat que l’envolta. Per això una manera de retornar a les curses els beneficis que proporcionen als interns és aportar voluntaris. Així, a la Mitja Marató n’hi haurà un grup de set o vuit que recollirà taps de begudes als avituallaments per la fundació Camins Solidaris.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 119 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't