EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’Estany celebra 40 anys de la restauració del monestir amb unes jornades de patrimoni

Semblaria descartada la hipòtesi que alguns dels capitells del claustre els extraguessin del de Vic

L’Ajuntament de l’Estany i el bisbat de Vic han celebrat aquesta tardor dues jornades amb l’objectiu de recuperar la història del monestir de l’Estany i acostar-la a la població. Es va triar aquesta temàtica coincidint amb els 40 anys de la restauració feta per Albert Bastardes i per dissenyar la proposta es va partir, de fet, de les memòries de l’arquitecte.

El dissabte 28 d’octubre van tenir lloc dues conferències en què els arquitectes Joan Closa i Mireia Barnolas van analitzar les restauracions que s’han realitzat al llarg de la història al claustre del monestir de l’Estany. També van explicar el context històric que va portar Bastardes a fer la controvertida coberta de formigó del sobreclaustre: en aquell moment es va optar per aquesta sortida amb intenció de solucionar els problemes derivats dels intents de restauració que s’havien dut a terme durant la dècada dels cinquanta.

La conferència de Barnolas va sorprendre, de fet, els estanyencs que es van acostar fins a la Casa de Cultura. L’arquitecta va ensenyar fotografies recopilades durant el seu estudi sobre el claustre, documents gràfics que permeten apreciar com es va modificar al llarg del segle XX. En aquest sentit, es pot dir que el monument les ha vist de tots colors, inclòs l’enderroc del primer pis durant els anys 50. En aquesta mateixa intervenció també es van substituir els pilars del claustre per columnes, amb la idea de recuperar un romànic idealitzat que no havia existit mai.

A les seves memòries, Bastardes hi va deixar plasmats estudis i reflexions sobre les diverses fases constructives i la hipòtesi que alguns capitells del claustre els extraguessin del claustre romànic de Vic.

Per aquest motiu, durant la segona jornada de conferències, el dissabte 11 de novembre, es va convidar l’arqueòleg Josep Maria Vila i l’historiador de l’art Jordi Camps a analitzar tots dos claustres.

Vila ha dirigit les excavacions arqueològiques a diferents edificis del complex episcopal de Vic, com ara la Canònica o el mateix claustre gòtic. A la xerrada a l’Estany va explicar els resultats d’aquestes excavacions, que han permès localitzar alguns vestigis de l’antic claustre romànic.

Camps, per la seva banda, va analitzar les diferents fases constructives del monument i va dir que els estudis fets fins ara descartarien la teoria formulada per l’arquitecte. La seva xerrada va acabar amb una passejada pel claustre descobrint les diferents històries que amaguen els capitells.

El cicle de conferències d’aquesta tardor ha servit per reprendre el projecte “Redescobrim l’Estany”, engegat el 2016 i que, mitjançant xerrades i tallers, pretén recuperar i difondre la memòria i el patrimoni històric i natural del poble.

Malgrat la bona acollida de les primeres edicions, la pandèmia va aturar la iniciativa l’any 2020 i des d’aleshores no s’havia tornat a fer. Tot plegat es vehicula a través de la Casa de Cultura, un espai que vol acostar l’Estany tant a turistes com als seus propis veïns.

El Monestir de Santa Maria és el monument més rellevant del municipi i atreu milers de visitants cada any. Al seu interior hi ha també un museu que es pot visitar cada matí de dimecres a divendres.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 144 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't