Com el seu nom indica, vol acostar les matemàtiques “a nens i adults” a partir del joc i l’experimentació. “Apel·lem a les matemàtiques que tots tenim a dins, fins i tot els que són de lletres”, ironitzava dimarts el president del Museu de les Matemàtiques de Catalunya (Mmaca) i una de les ànimes del projecte, Josep Rey, en la presentació de l’exposició.
Es tracta d’una mostra itinerant i en constant renovació, oberta a tots els públics, que va néixer fa vuit anys i que arriba a Vic després de mesos de treballar-hi, en una iniciativa que ha vinculat el Museu de l’Art de la Pell (MAP), la UVic –que hi posarà els monitors en les visites guiades–, el Centre de Recursos Pedagògics, la Biblioteca Joan Triadú, l’Ajuntament i el Departament de Cultura de la Generalitat. La seva delegada territorial, M. Àngels Blasco, es felicitava durant la presentació de l’èxit per avançat de la iniciativa, que entre altres coses permetrà reivindicar un equipament, el MAP, “que com tot museu ha de ser un articulador de cultura”. El seu director, Josep M. Riba –que també ho és del Museu Episcopal–, va destacar que exposicions com aquesta “acosten al museu un públic a qui costa més entrar-hi”, i va posar en valor “l’experiència vital” que aportarà la mostra.
Per la seva banda, Miquel Maydeu, director de l’escola del Sagrat Cor de Vic i professor de matemàtiques, va dir que el lema “Prohibit no tocar” “resumeix perfectament el sentit de la mostra”, pensada perquè el contacte amb diferents elements “facin prendre consciència de fins a quin punt les matemàtiques són presents a la nostra vida”, i perquè després de veure-la, “més que sortir-ne amb respostes, els visitants tinguin noves preguntes”.
L’exposició ocuparà el segon pis del MAP i inclourà una cinquantena de mòduls, repartits en dos grans espais i pensats per a diferents grups d’edat. S’han programat sis xerrades i tallers vinculats a l’exposició, com una sessió de contes matemàtics a la Biblioteca Triadú. Per raons de calendari ha calgut deixar fora 650 escolars que “també haurien volgut venir”, es lamentava Maydeu. Els queda l’opció de visitar directament el museu, a Cornellà.
{{ comment.text }}