Un equip conjunt de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Barcelona, de la Policia Nacional i de la Guardia Civil va desmantellar el dia 1 de febrer una organització criminal que es dedicava a robatoris amb força a domicilis arreu de l’Estat espanyol. Entre d’altres poblacions havien comès delictes en municipis osonencs com Manlleu i Taradell.
Durant el mes de setembre de 2021 el grup criminal va començar a operar a Catalunya, concretament a Tortosa (Baix Ebre), on es va produir el primer fet. La investigació judicial es va iniciar sota la tutela de la titular del Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Tortosa i va assumir-la en un primer moment la Unitat Central de Robatoris amb Força (UCRO) dels Mossos d’Esquadra.
Un cop comprovat que el grup operava en d’altres punts fora de Catalunya els investigadors van fer ús dels mecanismes de coordinació entre les diferents forces i cossos de seguretat i van verificar que diversos membres del grup investigat estaven sota vigilància de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional. Aleshores, els tres cossos van establir un equip conjunt de treball per investigar aquesta organització.
Els membres del grup vivien a l’Hospitalet de Llobregat i Cornellà de Llobregat. Els investigadors, però, van detectar que es desplaçaven de manera freqüent a Madrid, al barri de Puente de Vallecas, on disposaven de la infraestructura necessària per a romandre-hi algunes setmanes, mentre desenvolupaven la seva activitat il·lícita.
A mesura que avançava la investigació es van anar identificant nous membres i es va comprovar que disposaven de diversos vehicles que anaven alternant en les seves activitats. També van detectar contactes i viatges d’alguns dels investigats a Itàlia, fet que deixava palesa una possible activitat criminal transnacional.
Com realitzaven els robatoris?
Els investigats actuaven sempre en hores diürnes, entre les 09.00 i les 14.00 hores i sempre es desplaçaven al lloc dels fets un mínim de tres persones, amb almenys dos vehicles. Quan s’acostaven a la població d’on havien seleccionat el domicili, feien maniobres de contravigilància i controlaven l’entorn per assegurar l’èxit de l’operació.
Quan arribaven a la zona del domicili objecte del robatori, almenys un dels investigats baixava del vehicle amb la cara tapada per comprovar els domicilis, mentre la resta establien un perímetre de control de la zona d’influència amb els vehicles.
Un cop assegurat, entre una i tres persones accedien a l’interior del domicili fent palanca a la porta principal amb un tornavís o una eina similar. Després fracturaven el bombí amb un bec de lloro. Si amb aquesta tècnica no aconseguien forçar la porta, intentaven accedir-hi per alguna de les finestres. Depenent de la ubicació del domicili, en ocasions col·locaven un dels seus vehicles davant de la porta per tapar l’individu que forçava l’accés, carregar ràpid els objectes sostrets i assegurar-se una fugida ràpida.
Durant tot aquest procés, els investigats estaven en contínua comunicació telefònica per a poder tenir una reacció ràpida en cas que es produís algun imprevist.
De la mateixa manera que en la fase d’aproximació, una vegada executat el robatori, un dels vehicles feia d’avançada per a detectar controls policials i donar temps a reaccionar al cotxe de darrere, que duia els objectes sostrets.
En relació amb els objectes sostrets, els membres del grup buscaven principalment joies, de les quals es desprenien en un màxim d’un o dos dies a través de persones conegudes que actuaven de receptadores, que les adquirien i les revenien. La resta d’objectes (perfums, videoconsoles, roba, rellotges, etc.), els guardaven als seus domicilis fins que els podien vendre, o bé se’ls quedaven per donar-los un ús particular.
Les gestions d’investigació a Madrid van corroborar que, durant la seva estada, els investigats van contactar amb un individu que tenia un negoci de compravenda d’or al barri d’Usera perquè donés sortida a les peces de major valor.
El grup tenia una estructura molt ben organitzada i definida i una concreta i disciplinada distribució de tasques en el moment dels robatoris. Aquesta estructura, juntament amb les mesures de seguretat que adoptaven els investigats, que utilitzaven identitats falses, denota el nivell de professionalitat dels integrants del grup criminal.
Una vegada identificada i acreditada la seva participació en els robatoris i atenent la frenètica activitat delictiva i el risc de fugida dels investigats, el dia 1 de febrer es va dur a terme un operatiu conjunt entre Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil a l’àrea metropolitana de Barcelona i a la ciutat de Madrid. El dispositiu es va saldar amb vuit detencions, set de les quals a Catalunya i una altra a Madrid i van fer sis entrades i escorcolls als domicilis dels investigats, on van localitzar més de 7.000 euros en efectiu i més de 200 objectes provinents dels robatoris.
El grup criminal havia actuat principalment a les localitats de Tortosa (Baix Ebre), Taradell (Osona), Linyola (Pla d’Urgell), Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell), Bellpuig (Urgell), Sidamon (Pla d’Urgell), Manlleu (Osona), Navarcles (Bages), Sils (la Selva), Calera y Chozas (Toledo), Aranda de Duero (Burgos), El Espinar ( Segòvia) i Madrid.
Dels vuit detinguts, l’autoritat judicial va decretar presó provisional per a set. La investigació continua oberta per si es poden verificar altres fets similars atribuïbles a aquest grup.
{{ comment.text }}