L’octubre de 2020 tancava les portes El Petricó, la històrica braseria que Carme Güell i Joan Mundó van comandar durant 25 anys al carrer Arquebisbe Alemany de Vic. Més enllà dels records que molta clientela van deixar enterrats dins de les seves mítiques quatre parets, quedava com a testimoni el singular edifici que l’havia acollit. Un edifici centenari, d’estètica industrial i aires modernistes, que ara té els dies comptats.
Fa setmanes que un rètol a la façana anuncia la construcció d’un bloc de pisos en aquest espai. La normativa urbanística municipal ho empara, perquè l’edifici original, d’una única planta baixa, no està protegit. Tot i això, algunes veus estan posant el crit al cel. És el cas del filòleg i exprofessor de la UVic Eusebi Coromina, que a través de les xarxes socials ha fet públic el seu malestar: “Cal fer el possible per aturar aquest despropòsit i salvatjada contra el patrimoni arquitectònic i artístic de la ciutat, del qual no és pas que n’anem gaire sobrats”, ha escrit al seu Facebook. Coromina lamenta que el futur bloc de pisos “anorreï” un edifici “d’estil modernista”, que inclou “un impressionant interior fet d’encavallades de fusta de gran valor”.
També via Facebook, l’activista vigatà Marco S. Noferini sentencia: “Una vegada més un emblemàtic edifici de la nostra ciutat ha sigut condemnat a mort pels especuladors, amb el vistiplau del nostre Ajuntament”. I fa una crida a preservar-lo, en termes idèntics als de Coromina.
L’actual POUM, aprovat definitivament el març de 2019, no fixa cap protecció urbanística per aquest immoble –com tampoc considerava l’anterior planejament municipal–. Es dona el cas, però, que al catàleg de béns a protegir que recollia l’aprovació inicial, a gener de 2018, sí que hi figurava l’Edifici del Petricó. Se’n destacava el fet de ser testimoni “de les diferents capes històriques de la ciutat”, amb elements “que cal destacar i valorar”. En concret, es feia esment a “la cornisa que remata la façana, les finestres de la part superior i la coberta de teula àrab a dos vessants”, així com a “l’essència interior que caracteritzen l’edifici i el singularitzen”. Per això, es proposava “fer un estudi de volums en cas que es vulgui construir en altura i veure com es pot integrar el conjunt”, per tal de preservar “el volum, la formalització arquitectònica, els materials i els cromatismes”. I de l’interior, “l’estructuració funcional general i l’estructura de suport”. La hipotètica preservació d’aquest immoble va ser motiu de debat tècnic puntual durant la tramitació urbanística del POUM, ha reconegut la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, però la protecció va acabar saltant del text definitiu. Es va optar per donar prioritat, així, al dret de vol que tenen els propietaris d’igualar el volum d’edificabilitat a la resta d’edificis del carrer –de planta baixa i cinc pisos, comptat l’altell del capdamunt–. El POUM es va aprovar el març de 2019 amb el suport de 16 dels 21 regidors de l’anterior mandat.
A les fotografies de la promoció que apareixen al cartell de la façana queda clar que el futur edifici no preservarà cap dels elements actuals de la façana o la teulada. Els promotors, consultats per EL 9 NOU, han apuntat que confien a començar les obres aquest mateix any –en funció de la demanda–. Entre d’altres hi apareix un dúplex amb terrassa –amb opció de piscina– o un local comercial de 120 metres quadrats.
L’edifici data de principis del segle XX, presumiblement construït poc després de l’obertura del carrer, l’any 1910. La proximitat del tren va afavorir la instal·lació de diversos magatzems a la zona. En aquest cas es va destinar durant molts anys a la distribució de vi i oli, fet que explica la seva estètica interior i exterior, un dels encants que atresorava El Petricó.
{{ comment.text }}