Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Adeu aparcament, hola biblioteca

Aquest dijous comencen les obres de la nova biblioteca Pilarín Bayés de Vic i l’aparcament que hi havia a l’actual solar deixa ser operatiu

Han passat 28 anys des de l’atemptat d’ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, el maig de 1991. Des de llavors no s’ha tornat a edificar al solar que va deixar l’explosió. Aquest dijous, però, hi començaran les obres per la nova biblioteca Pilarín Bayés de Vic, que s’allargaran durant els propers 26 mesos (2 anys i 2 mesos).

Aquest dijous mateix ja no s’hi podrà aparcar i han de començar els treballs topogràfics, és a dir, l’acta de replanteig i inici d’obra. Les obres en si, que farà l’empresa gironina Arcadi Pla, no trigaran en començar.

La nova biblioteca està projectada en forma d’ela i constarà de cinc plantes destinades a diferents usos. L’entrada, que serà pel passeig de la Generalitat, estarà ocupada per un jardí en el que s’hi plantarà un arbre per cada una de les víctimes de l’atemptat terrorista de l’any 1991.

El serial d’un solar

D’aquesta forma es posa fi a un llarg serial per definir l’ús que s’havia de donar a aquest solar, abandonat des del 1991. Un any després de l’atemptat, el terreny ja havia de tornar a ser de l’Ajuntament, en una permuta per un solar al Coll de Vic destinat a una nova caserna que mai es va construir. Les negociacions es van trencar.

El 1995 va semblar que l’Estat cediria gratuïtament el solar a Vic. Llavors la idea era que es pogués destinar a equipaments per la ciutat però les negociacions es van anar allargant i l’Ajuntament va acabar pagant 26 milions i mig de pessetes, uns 160.000 euros, per adquirir-lo, el 1998.

Llavors la voluntat del consistori vigatà, amb Jacint Codina d’alcalde, va canviar i la intenció era la de requalificar el terreny i destinar-lo a fer-hi habitatges. Se’n esperava treure 100 milions de les antigues pessetes (600.000 euros) a través d’una subhasta perquè alguna promotora hi construís habitatges.

Durant 28 anys s’han donat múltiples usos al solar, que finalment es convertirà en biblioteca

Des de llavors no s’havia actuat al solar, que presentava un estat de deixadesa i abandonament però també amb molta força històrica, amb metralla de l’atemptat encara present. No va ser fins el febrer del 2001 quan les obres al passeig de la Generalitat van canviar la fisonomia de l’espai. L’empresa que feia la remodelació va arreglar l’espai i el va fer servir com a un magatzem, per deixar-hi la maquinària i el material de les obres.

L’any 2004 va sortir per primer cop la idea d’un aparcament. Llavors era un aparcament subterrani, sota els habitatges que s’hi havien de construir. La idea era que la Unió de Comerciants del Remei-Estadi pogués gestionar-ne una part. Els familiars de les víctimes de l’atemptat però s’hi van oposar demanant que no es donés una finalitat lucrativa a l’espai i la proposta es va desestimar. Els mateixos familiars van demanar que si hi havia d’haver un aparcament, fos gratuït.

Els familiars de les víctimes d’ETA es van oposar a que s’hi fes un aparcament de pagament

I així va ser, el Nadal del 2004-2005 es va obrir el solar com a aparcament i tot i que només havia de ser per la campanya nadalenca, el tancament del Prat de la Riera als cotxes va fer que es mantingués obert. La idea que s’hi fessin habitatges en un futur encara era la idea del consistori.

El març del 2007 el solar es va posar a la venda amb la idea de que s’hi fessin pisos però amb les eleccions d’aquell any, el nou equip de govern, amb Josep M. Vila d’Abadal d’alcalde, va anunciar a bombo i plateret que enlloc de vendre’l, s’hi farien pisos de protecció oficial.

En deu mesos el projecte pel solar va canviar tres vegades

Només deu mesos després, a l’inici del 2008, i després de reunions amb els veïns es va decidir no fer-hi pisos i destinar-lo a un equipament cultural. Va començar a sonar ja la idea que hi anés a parar la biblioteca que el govern de Vila d’Abadal tenia plantejada.

Des del 2008 i fins el 2019, l’ús que es volia donar al terreny encara ha tornat a canviar. L’abril del 2008 es va dir que s’hi faria un hotel i llavors la biblioteca semblava que es faria als terrenys de l’OAR Vic, al costat del carrer Pare Huix. Les associacions de veïns de la Calla i del Remei van pressionar i van fer una petició a l’alcalde perquè la biblioteca central de Vic es fes a l’antic solar de la Guàrdia Civil. Vila d’Abadal va recapacitar i els veïns es van endur el triomf: el destí final d’aquell solar seria la nova i flamant biblioteca de Vic (i fins i tot d’Osona).

Llavors les inversions en cultura van ser nombroses i la construcció de la nova Atlàntida, de l’arxiu comarcal, de l’ACVic i la reforma de l’antic teatre dels Trinitaris (seu de l’Orfeó Vigatà) van fer ajornar la gran obra de la biblioteca pel mandat següent: 2011-2015.

La manca de recursos d’altres administracions va anar fent endarrerir les obres i no va ser fins al 2014 quan es van fer els primers passos ferms amb l’aprovació al ple i la convocatòria d’un concurs per l’avantprojecte de l’edifici. L’abril del 2016 es va aprovar un pressupost de 8,5 milions d’euros i finalment l’estudi BCQ Arquitectes va guanyar el concurs amb el seu projecte de biblioteca.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.