En un escenari d’efervescència urbanística a Vic com demostra el fet de ser la ciutat de la Catalunya Central amb més superfície visada, la capital d’Osona sumarà en els propers mesos una nova promoció immobiliària al solar de la Torre Espona, un espai a tocar de la plaça del Mil·lenari que fins fa pocs anys havia acollit el convent de les Carmelites de la Presentació. La peculiaritat d’aquesta nova construcció, tal com confirmen des de la promotora Finausa, és que a banda dels dos nous blocs de pisos que s’hi aixecaran també es reformarà i es buscarà un ús a l’edifici històric que durant mig segle va acollir un convent de clausura. Tot i que des de Finausa apunten que encara s’està definint l’activitat que s’hi instal·larà, fonts de l’Ajuntament confirmen que la llicència que estan tramitant és per habitatge col·lectiu, el que podria encaixar amb algun tipus de residència o hotel. Pel que fa als dos blocs d’habitatges que s’hi construiran, el POUM marca que en aquest punt “no es puguin superar els 40 pisos en total”.
Un altre fet diferencial és que, tal com marca el planejament urbanístic municipal, al ser una promoció immobiliària en sol urbà de nova creació es farà una reserva del 30% dels pisos construïts per destinar a habitatge social. Aquesta regulació va en la línia d’esquitxar tota la ciutat amb aquesta tipologia de domicilis, “perquè no volem guetos, sinó una societat integrada i amb habitatge mixt a tots els barris”, explica la regidora d’Urbanisme de Vic, Fabiana Palmero. La zona de la plaça del Mil·lenari és una de les que ha vist alçar-se més blocs de pisos de nova construcció en els últims temps, i està a tocar d’un espai amb molta activitat com és la zona universitària i les estacions d’autobús i trens.
El repte de créixer en habitatge social i que aquest es reparteixi per tota la ciutat és una voluntat que va quedar recollida en la memòria del POUM de Vic aprovat el 2019, i precisament serà una de les línies en què aprofundirà el Pla Local d’Habitatge que s’ha començat a redactar. Aquest document té com a objectiu analitzar i definir les polítiques d’habitatge de la ciutat. Amb una vigència de sis anys un cop s’hagi aprovat, ha de permetre “fer una diagnosi del que tenim, cap on anem i com podem millorar les necessitats i actuacions en aquest àmbit”, explica Palmero. El procés de redacció es fa amb el suport de la Diputació de Barcelona, i anirà a càrrec de la cooperativa Celobert.
D’una torre d’estiueig al convent de les Carmelites de la Presentació
La Torre Espona va funcionar durant més de 50 anys com a convent de clausura, de la mà de les germanes Carmelites de la Presentació. Es tracta de la mateixa congregació que des de 1683 i fins al principi de la Guerra Civil va ocupar l’anomenat convent de les Davallades, situat al principi de l’actual rambla de l’Hospital. Aquell convent i monestir van quedar destruïts l’any 1936, i les monges van haver de marxar de la ciutat. Quan va ser l’hora de tornar, la família Espona els va cedir aquesta finca, projectada a principis del segle XX com a casa d’estiueig. Els últims anys ja només hi vivien mitja dotzena de monges i la manca de noves vocacions va provocar que el juliol del 2005 s’acabessin traslladant a Barcelona. Des de llavors la casa és buida. L’edifici, de planta baixa i dos pisos, compta amb una torre annexa de tres pisos. Just al capdamunt, les germanes hi van instal·lar unes campanes, que recentment han tornat a repicar. La finca incloïa un espai enjardinat i d’horta, a més d’un petit edifici paral·lel que feia funcions de porteria i casa del capellà.
Arrenca el procés participatiu del Pla Local d’Habitatge

Una enquesta ciutadana que es pot respondre per internet o als centres cívics dona el tret de sortida al procés participatiu del Pla Local d’Habitatge de Vic. A la tardor es faran dos tallers de debat oberts a les entitats i a la ciutadania, i la intenció és incloure “els col·lectius professionals i socials d’aquest àmbit, i les forces polítiques del consistori”, va explicar Paula Martí, de la cooperativa Celobert
{{ comment.text }}