Passen de la 1 del migdia i com cada dia sis alumnes de l’escola El Gurri, al veïnat de Mont-rodon de Taradell, entren al menjador –un espai que també fa de biblioteca– per dinar. Allà no es troben les taules parades. Des del gener, amb la nova adjudicació del servei de menjador escolar que coordina el Consell Comarcal d’Osona, són ells mateixos qui es paren la taula i se serveixen el menjar amb la quantitat que volen. Els monitors –ara en tenen dos– els acompanyen a l’hora de prendre decisions i, per exemple, si no s’acaben el menjar que els nens i nenes s’han posat al plat en parlen per tenir en compte què ha passat de cara als altres dies. Aquesta és una manera de treballar que porten a terme des del 8 de gener, quan va entrar en vigor la nova concessió de menjador escolar del Consell a l’empresa 7 i Tria, que van presentar aquest dimecres a Taradell.
El menú és el mateix als 31 centres públics que s’acullen al Consell. Així, aquest dimecres els alumnes d’El Gurri i els de tota la comarca menjaven arròs amb verdures de primer, ou dur amb tomàquet i cansalada acompanyat d’una amanida amb enciam, api i col llombarda de segon, i, per postres, plàtan. Aquest àpat el van compartir amb el president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez (ERC); el vicepresident, Pere Medina (IpO); la consellera comarcal d’Educació, Sònia Muñoz (ERC), i l’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas (ERC). Ells també es van servir segons la gana que tenien. El menjar l’havien cuinat a l’escola Les Pinediques, també de Taradell, des d’on l’havien portat a través d’unes caixes tèrmiques que mantenen la temperatura a més de 60 graus. Fins abans de Nadal el centre rebia el menjar a través de la línia freda de 7 i Tria, que es cuina a la Garriga. La nova concessió permet que ara des de la cuina de Les Pinediques, que ja feien un recorregut de 2,5 quilòmetres des de l’edifici de Primària on cuinen fins al d’Educació Infantil per portar-hi el dinar, puguin allargar el recorregut fins a 3,5 quilòmetres fins a Mont-rodon.
La nova concessió, però, ha començat un curs i un trimestre més tard del que estava previst ja que l’anterior, de quatre anys amb dos prorrogables –també anava a càrrec de 7 i Tria–, va finalitzar el juny del 2018. Des de llavors s’ha fet una altra pròrroga a l’espera de resoldre les impugnacions del concurs públic que han presentat algunes de les empreses que hi concursaven, en total cinc. Ara la concessió per dos anys i dos més prorrogables i el valor estimat del nou contracte és d’11.910.191 euros. Segons Rodríguez, en aquesta ocasió “s’han posat criteris de qualitat” com el projecte educatiu o utilitzar productes de proximitat. “Valorar un preu és molt senzill i ha costat avaluar els criteris de qualitat”, explicava, per la qual cosa van crear una comissió “d’experts independents i externs al Consell” per fer-ho. Rodríguez afegia que “cada vegada més els adjudicataris recorren a la via judicial”, per la qual cosa s’allarguen els concursos públics.
Des del Consell Comarcal van escollir l’escola El Gurri, una escola rural amb 25 alumnes, per fer palès que donen el mateix tipus de servei a tots els centres públics que s’acullen al Consell. Cada dia a través d’aquest servei serveixen uns 2.000 dinars i el nou contracte, asseguraven el president i la consellera, “millora l’anterior”, sobretot, remarcaven, en els aspectes pedagògics. Muñoz explicava que una millora és que canvia la ràtio i en lloc de ser d’un monitor per cada 20 alumnes, com marca el departament, que és qui delega el servei als consells, fan que sigui d’un monitor per cada 17 alumnes a Primària i un per cada 12 a Infantil. També augmenten el nombre de vetlladors per a alumnes amb necessitats educatives especials i milloren en les titulacions del monitoratge, que planteja activitats i recursos didàctics per a l’estona del migdia. Els menús, explicava Muñoz, han incorporat la fruita quatre dies, el peix fresc els divendres i inclouen productes ecològics com els llegums i l’arròs.
Pel que fa a les beques menjador, aquest curs hi destinen 1,8 milions que es reparteixen en uns 2.800 alumnes, que inclouen els centres públics en què la gestió mancomunada del menjador es fa des del Consell i també els concertats i els altres públics que opten per altres fórmules de gestió.