PEFC, una organització presidida per l’exalcalde de Vic Josep M. Vila d’Abadal que promou la certificació forestal sostenible , s’ha manifestat contra la massificació als boscos. “Anar al bosc a buscar bolets no pot ser un acte multitudinari sense control”, explica PEFC en una nota de premsa.
La nota, signada pel mateix Vila d’Abadal, lamenta les imatges de les carreteres del Montseny, també dins el seu Parc Natural, “convertides en un pàrquing en tot un llarg tram i fora de control pels àvids caçadors de bolets, que no boletaires”. I és que la necessitat de sortir a la natura i de fer turisme intern “no ha de ser entès com un acte d’esbarjo multitudinari, sorollós i contaminador”.
Els boscos catalans, recorda PEFC, tenen propietat, sigui pública o privada, i s’ha de respectar. “La propietat forestal representa la garantia de la vertebració del territori i la continuïtat del món rural”, expliquen. I es pregunten: “A algú se li acudiria aparcar davant la casa del veí, entrar-hi sense demanar permís fent crits i deixant totes les deixalles escampades al saló de casa seva?”. Els boscos tenen un ús turístic i recreatiu, però cal endinsar-s’hi “amb un respecte quasi ritual, com el que entra en un temple i respectar les actuacions tradicionals que realitzen els seus propietaris i propietàries. El turisme i l’ús recreatiu dels boscos ha de ser sostenible o no ha de ser. Per anar a esbargir-se de mala manera hi ha altres espectacles més cridaners”.
Per això, des de PEFC Catalunya diuen no entendre com és que “des dels Parcs Naturals no s’han regulat els accessos a determinades zones d’alta pressió” i denuncien “la falta d’una regulació a tot el territori català de l’aprofitament dels bolets com tenen la resta de territoris i estats del nostre entorn”.
Davant d’això demanen a les administracions que posin fil a l’agulla i comencin a embastar solucions, “amb polítiques veritablement sostenibles que tinguin en compte el paper cabdal que han de jugar els boscos en la bioeconomia”. “La substitució de l’aprofitament tradicional de fusta i altres productes del bosc pel turisme i l’ús recreatiu massificat no és una opció!”, conclouen.
{{ comment.text }}