EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Aprendre a cuidar-se

El doctor Albert Ledesma publica un llibre amb aspectes pràctics sobre la hipertensió

El 9 Nou
19/03/2019
Vic

La pastilla que es pren per controlar la hipertensió té efectes secundaris? Les situacions d’estrès afecten la tensió arterial? Entrar a la jubilació pot ser-ne un dels desencadenants? S’ha de prendre molt sovint, la pressió? Són algunes de les preguntes que es van anar formulant des del públic que dimarts omplia una de les aules del CAP del Remei de Vic. Moltes de les respostes es podran trobar en el llibre que s’hi presentava, Tinc hipertensió. I ara què? (Eumo Editorial, 2018), que ha escrit Albert Ledesma, un dels metges fundadors de l’Equip d’Assistència Primària que gestiona aquest CAP. El llibre, eminentment didàctic, també trenca amb alguns dels falsos mites sobre aquesta disfunció.

La hipertensió no és una malaltia en si mateixa, però incrementa el risc de tenir malalties cardiovasculars, entre d’altres. Avui, un 42% de la població major de 18 anys és hipertensa, però només un 62% està diagnosticada. Dels que ho estan, a més, un de cada tres no en porta un control correcte. “Sovint perquè la persona no valora la importància de tenir la tensió arterial a nivells normals”, adverteix Ledesma en el llibre.

I aquest va ser, precisament, el missatge que van voler llançar les dues persones que l’acompanyaven en la presentació: el també metge de família Carles Blay i l’exconsellera de Salut i actual coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic, Maria Geli. “El repte principal que tenim és que els mateixos pacients es facin responsables de la seva salut; és la clau de l’èxit del sistema sanitari”, va insistir Blay, metge de l’ABS de Santa Eugènia, convençut que “instruments com aquest”, en referència al llibre –“el més entenedor sobre hipertensió que he llegit mai”–, segur que poden contribuir “que la gent aprengui a cuidar-se”. Tant Ledesma com Geli també van insistir en la necessitat d’“empoderar” els pacients per tal que participin “del procés de curar-se” i prenguin decisions “conjuntament” amb els professionals de la salut.

Abans, però, caldrà continuar lidiant la batalla de la prevenció, en aquest cas en forma d’hàbits de vida saludables. “Malauradament, durant la meva vida professional he hagut d’atendre molta gent que ja ha fet tard; no controlar aquests factors de risc pot tenir conseqüències greus”, va voler apuntar el doctor Ramon Pujol, actual degà de la Facultat de Medicina, a qui es va donar veu des del públic. L’any passat, per exemple, es van atendre 18.000 casos d’ictus a tot Catalunya. Per pensar-hi.
Moments abans de la presentació, Montse Ayats, directora d’Eumo Editorial, responsable de l’edició, valorava l’oportunitat de poder publicar llibres de divulgació en temes de salut “en català”, i va anunciar que ja s’està treballant per treure nous volums d’aquesta col·lecció eminentment didàctica.

SABIES QUE…

1.- Amb l’edat la tensió arterial tendeix a incrementar-se.
2.- Les dones solen experimentar una pujada de la tensió amb la menopausa.
3.- Els homes comencen aquest increment abans, a partir dels 40 anys.
4.- La genètica condiciona la predisposició a tenir hipertensió.
5.- Els estils de vida influeixen de manera determinant en els nivells de tensió arterial.
6.- La persona que està en bona forma física normalment té una tensió més baixa. Fer 10.000 passes diàries podria estalviar de prendre una pastilla.
7.- L’obesitat, el consum d’alcohol, l’estrès o el baix consum d’aliments amb potassi i calci influeixen en la hipertensió.
8.- Dels 14 fins als 40 anys cal una mesura de la pressió cada quatre o cinc anys. A partir dels 40 anys, cada dos anys.
9.- Entre les 4 i les 10 del matí és quan es té la tensió més elevada i quan s’hauria de mesurar.
10.- Cal prendre el medicament com s’ha prescrit i a la mateixa hora.

LA PREGUNTA

Creieu que és cert que la gent va als supermercats a una hora concreta per lligar?

En aquesta enquesta han votat 145 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't