El maig del 2013, l’empresa Serpelsa, especialitzada en pell de conill, va acomiadar tots els seus treballadors i tot i que buscava inversors per remuntar va acabar fent concurs de creditors. Els responsables de diferents departaments de l’empresa van optar per crear una empresa nova, Acpel, amb seu a Tona. Com explica l’ara director de l’empresa, Jaume Parareda, que era el director tècnic a Serpelsa, “podíem anar a vendre el nostre coneixement a altres empreses a països com la Xina, hi havia ofertes”, però van dedicar els seus esforços a posar aquest coneixement en una nova empresa. A Aqpel, acabats de qualitat SL, arriben les pells ja adobades, de conill principalment, però també de xai –napa, doble faç–, i s’estampen amb dissenys propis o demanats per altres empreses que els fan l’encàrrec.
“Tenim coneixement en acabats que altres empreses desconeixen com tècniques que s’assimilen al tèxtil però aplicades a l’adobament”, explica Parareda, que juntament amb Lluís Oms i Joan Castells van crear l’empresa. El nucli dur s’ha ampliat amb M. Teresa Ordeig i Pol Parareda, dona i fill d’en Jaume. Ells cinc porten de forma gairebé transversal l’empresa tot i que poden comptar amb dos o tres treballadors més “en funció de la càrrega de feina”.
I és que és una empresa que va començar de zero “i ens anem reinventant. No era un bon moment quan vam començar i aquest darrer any amb la Covid”, diu Parareda, “l’hem trampejat com hem pogut”. Això vol dir, per exemple, crear noves línies com el treball amb la llana –tenyida i arrissada– que han presentat per aquesta temporada. Parareda explica que les grans marques del sector de la pell ja treballen preveient les vendes al setembre i octubre “perquè veuen que amb la vacunació hi haurà recuperació”, i pensa que “hi ha oportunitat” tot i que no fan previsions i treballen sobre el dia a dia.
Més enllà de les seves pròpies creacions i clients, “no diem a res que no”, diu Parareda, en el sentit que la feina “que fem per a tercers ja comença a ser important”, en una facturació que s’ha mogut al voltant del milió d’euros els darrers anys. Partidaris de col·laborar no només amb les empreses del sector “perquè penso que és bo per tots”, sinó també i arran de la crisi pandèmica amb empreses d’altres sectors. “Hem ampliat el nostre objectiu empresarial incorporant feines de muntatges de màquines o quadres elèctrics per exemple”, diu Parareda, ja que tenen persones amb aquest perfil professional. “Nosaltres mateixos hem ideat i fet part de la maquinària que fem servir perquè és específica per la pell i perquè tenim els recursos que tenim”, afegeix.
Aqpel ocupa dues naus que sumen 1.000 metres quadrats i on han desenvolupat un sistema de tintura sense amoníac, amb probiòtics amb l’ajuda del “Cedeti i un desenvolupament de dos anys”, fet que els permet haver eliminat els productes químics. El futur, diu, costa però pensa que “si hi som, tindrem una oportunitat”.
{{ comment.text }}